Linkovi

SAD: Pristup Internetu je sloboda kojoj pružamo punu podršku


SAD: Pristup Internetu je sloboda kojoj pružamo punu podršku
SAD: Pristup Internetu je sloboda kojoj pružamo punu podršku

Internetom može biti širena mržnja, ili - kao u slučaju Wilileaks - to može biti platforma objavljivanja ukradenih povjerljivih dokumenata. I pored toga, Sjedinjene Države su za otvoren i slobodan pristup Internetu, mada i ta vrsta slobode, kao i druge slobode, ponekad podiže tenzije.

Američka državna tajnica Hillary Clinton ocijenila je da ograničavanje ili blokada pristupa Internetu ne može spriječiti i zadržati ljude i narode da izraze svoje nezadovoljstvo i protivljene autoritarnim i diktatorskim režimima. Zemlje, zapravo vlade, koje se odluče na takav korak gube mnoge prednosti, prije svega ekonomske, u komunikaciji sa svijetom, takođe je upozorila gospođa Clinton.

Svoje obraćanje gospođa Clinton je počela konstatacijom da Internetom može biti širena mržnja, ili da - kao u slučaju Wilileaks - to može biti platforma objavljivanja ukradenih povjerljivih dokumenata i odmah jasno istakla da su Sjedinjene Države za otvoren i slobodan pristup Internetu, mada i ta vrsta slobode, kao i druge slobode, ponekad podižu tenzije.

SAD: Pristup Internetu je sloboda kojoj pružamo punu podršku
SAD: Pristup Internetu je sloboda kojoj pružamo punu podršku

Za pokušaje vlada i režima zemalja Srednjeg Istoka u kojima ovih dana traju brojni prosvjedi, slično kao i u Egiptu do prije nekoliko dana, prosvjedi podsticani korištenjem socijalnih medija poput Twittera i Facebooka, da blokiraju te stranice ili Internet u cjelini gospođa Clinton je rekla:

„Vjerujemo da će se vlade koje sputavaju slobodu pristupa Internetu, bilo da su to tehnički filteri, cenzura, ili zlostavljana i zatvaranja onih koji ne odustaju od prava na izražavanje i razmjenu mišljenja putem Interneta, na kraju naći u izolaciji, da će izolirati same sebe. I suočiće se sa izborom .... srušiti zidove ili platiti cijenu održavanja tih barijera.“

Sloboda misli i vladavina prava osnovne su pretpostavke progresa, a režimi koji ograničavaju pristup Internetu ograničavaju vlastitu budućnost, takođe je ocijenila gospođa Clinton.

Ona je govorila i o slučaj Wikileaks i objavljivanju hiljada povjerljivih diplomatskih dokumenata State Departmenta u kontekstu nužnosti ravnoteže između povjerljivog i transparentnog.

„Prednost je uvijek, i uvijek će biti, na strani transparetnosti. No to ne znači da je put do transparetnosti uvijek korektan, niti da transparetnosti uvijek služi interesima svih. Da budem jasna... Slučaj Wikileaks počeo je krađom povjerljivih dokumenata . Činjenica da je Wikileaks koristio Internet nije razlog da kritikujemo Internet. Wilileaks nije izazov našoj podršci slobodi korištenja Interneta.“

Administracija predsjednika Obame podržava nastojanja i stručnjaka i aktivista koji na mnoge načine pokušavaju eliminirati ili zaobići ograničenja i blokade koje pojedine vlade i režimi uvode na pristup Internetu.

SAD: Pristup Internetu je sloboda kojoj pružamo punu podršku
SAD: Pristup Internetu je sloboda kojoj pružamo punu podršku

„Podržavamo takva nastojanja. Za svaku takvu mjeru represivnih vlada, postoji i kontra-mjera. I spremni smo pomoći u tome jer znamo i da represivne vlade konstatno inoviraju metode represije. Namjera nam je biti korak ispred njih“ - takođe je istakla gospođa Clinton i dodala da State Department radi na proširenju direktne konverzacije putem Interneta sa ljudima širom svijeta.

Tu konverzaciju State Department je na svom Twitter site-u počeo prošlog tjedna tvitovima na arapskom i farsi jeziku, jeziku kojim se govori u Iranu, a uskoro će je proširiti na kineski, ruski i hindu jezik.

XS
SM
MD
LG