Linkovi

Amerika pojačava medjunarodnu pomoć za zdravstvo


Amerika pojačava medjunarodnu pomoć za zdravstvo
Amerika pojačava medjunarodnu pomoć za zdravstvo

Obamina administracija namjerava da još proširi američku podršku globalnim programima u vezi sa zdravljem, ali očekuje i tome srazmjerne napore zemalja primalaca pomoći.

Državni sekretar Hillary Clinton juče je, govoreći na fakultetu za napredne medjunarodne studije pri univerzitetu Johns Hopkins, ovdje u Washingtonu, objavila da Obamina administracija namjerava da još proširi američku podršku globalnim programima u vezi sa zdravljem. Ona je, medjutim, dodala da Sjedinjene Države imaju pravo i da očekuju tome srazmjerne napore zemalja primalaca pomoći.

Gospodja Clinton je još jednom potvrdila posvećenost administracije višegodišnjem, 63 milijarde dolara vrijednom naporu u borbi protiv HIV i AIDS-a, malarije i uopšte smrtnosti djece, u okviru Globalne zdravstvene inicijative koju je predsjednik Obama objavio u maju prošle godine. Ona je, takodje, podsjetila da se američki porezni obveznici još uvijek bore protiv nezaposlenosti i drugih efekata ozbiljne recesije, te naglasila da Sjedinjene Države od zemalja primalaca američke pomoći očekuju da i same ojačaju sopstvenu duboku posvećenost pitanjima javnog zdravlja:

- Sjedinjene Države su voljne da investiraju svoj novac, svoje vrijeme i svoju ekspertizu da bi se popravilo stanje zdravlja u drugim zemljama. Ali, mi sad od njihovih vlada tražimo da pokažu istovjetnu posvećenost, u smislu ljudskih resursa, ozbiljnih obećanja za izgradnju zdravstvenih objekata i, gdje je moguće, finansijsku potporu.

Gospodja Clinton nije kritizirala druge vlade, ali jeste spomenula odbijanje prethodnih južnoafričkih lidera da priznaju vezu izmedju virusa HIV i bolesti AIDS. Ona je izrazila olakšanje što sadašnji predsjednik Južne Afrike, Jacob Zuma, kako je rekla, pokazuje iskrenu i stvarnu posvećenost u borbi protiv jednog od najvećih svjetskih problema – virusa HIV:

- Liderstvo je itekako važno. Enormno važno. Godinama je južnoafričko rukovodstvo nažalost odbijalo da se suoči sa istinom, ili je odbijalo da prihvati naučne činjenice o HIV i AIDS-u. I zato je epidemija prosto eksplodirala u Južnoj Africi, koja sad ima najviši svjetski procent zaraženih HIV-om. Predsjednik Zuma je to promijenio.

Uprkos oštroj partijskoj političkoj borbi u Washingtonu, podrška medjunarodnoj pomoći u zdravstvu je obostrana, rekla je Hillary Clinton, i odala priznanje prethodnoj, Bushovoj administraciji, za probijanje leda u borbi protiv HIV i AIDS-a, te malarije. Globalna zdravstvena inicijativa se nastavlja na napore koje je uložila Bushova administracija, izmedju ostalog, sa naglašenim fokusom na zdravlje majki, uključujući i planiranje porodice:

- Planiranje porodice predstavlja najefikasniji i najisplativiji zdravstveni potez danas u svijetu. Time se sprečava umiranje majki i djece, pomažući majkama da radjanje i podizanje djeteta obavljaju u svojim najzdravijim godinama. A time se i smanjuje smrtnost od nebezbjednih abortusa.

Gospodja Clinton je, na kraju, napomenula da medju napore koje Amerika ulaže u tom smislu, spada i vršenje pritiska na zemlje da usvoje i čvršće sprovode zakone koji zabranjuju sklapanje brakova maloljetne djece.

XS
SM
MD
LG