Linkovi

Svijet i hrana: Gubi se uzalud svaka treća kalorija


Egipatski predsjednik Mohamed Morsi i bivši američki predsjednik Bill Clinton
Egipatski predsjednik Mohamed Morsi i bivši američki predsjednik Bill Clinton

Snažan porast svjetskog stanovništva ključni je povod za pitanje kako prehraniti sve veći boj usta. O tome je bilo najviše riječi na godišnjem okupljanju članova i uglednih zvanica "Klintonove globalne inicijative."

Na redovnom godišnjem okupljanju članova i uglednih zvanica "Klintonove globalne inicijative" fondacije koju je pokrenuo i vodi bivši američki predsjednik Bill Clinton, održanom u New Yorku najviše je bilo riječi o sigurnosti snabdijevanja hranom.

Snažan porast svjetskog stanovništva, uz stalan rast cijena hrane, ključni je povod za pitanje kako prehraniti taj sve veći boj usta.

Judith Rodin, predsjednica fondacije Rockefeller, ističe:

„Očekujemo da će u narednih 90 godina broj stanovnika naše planete porasti za još dvije milijarde. U tom slučaju biće nam potrebno dva i po puta više vremena da proizvedemo potrebne količine hrane.“

Usklađivanje potreba za hranom zahtijevaće mnogo ekikasniju i proizvodnju i krištenje. Sada se gubi svaka treća kalorija proizvedene hrane, ističe Jason Clay, potpredsjednik fonda za Svjetsku prirodnu baštinu, i dodaje:

„To ima i velikog negativnog uticaja na svjetske zalihe vode, zagađivanje atmosfere, eroziju zemljišta i niz drugih životnih uvjeta.“

Proizvodnja hrane može biti plodan prostor za korupciju i to je bio razloga da vlada Nigerije, kako je rekao ministar poljoprivrede Akinwumi Adesina, više ne regulira raspodjelu sjemena i đubriva:

„Đubriva i smjemena, kao da su dobivala noge i, umjesto siromašnim, odlazila su u ruke bogatim farmerima.“

Bill Clinton, domaćin godišnjeg skupa "Klintonove globalne inicijative" pozvao je i novog predsjednika Egipta Mohameda Morsija da istakne što je, na primjeru Egipta najpotrebnije:

„Moramo našim zakonima ohrabrivati, podsticati proizvodnju hrane i eliminirati pretjeranu birokraciju koja koči i ubija razvoj agrara“- rekao je gospodin Morsi.

"Klintonova globalna inicijativa" kao fondacija djeluje već osam godina. Kroz nju je prikupljeno na desetine milijardi dolara kojima je pružena pomoć za oko 400 miliona ljudi širom svijeta. Tokom trodnevnog skupa, završenog jučer, Fondaciji je donirano više miliona dolara za borbu protiv globalnog siromaštva, gladi i bolesti.
XS
SM
MD
LG