Linkovi

Hillary Clinton gubi podršku zbog kontroverze o e-mail porukama


State department je objelodanio nova dokumenta od oko 7 hiljada strana zvaničnih e-mail poruka Hillary Clinton poslatih sa njenog privatnog servera dok se nalazila na funkciji državne tajnice. Oko 150 od tih poruka objavljenih jučer je retroaktivno dobilo status povjerljivih poruka. Vodeća kandidatkinja za demokratsku predsjedničku nominaciju gubi podršku dok se kontroverza o njenim email porukama produbljuje. Ali, kako se čini, ova kriza se neće brzo okončati, jer više od polovina zvaničnih email poruka Hillary Clinton se mora pomno pregledati.

Najnovije istraživanje javnog mnijenja pokazuje da je Hillary Clinton od maja mjeseca izgubila oko 20% podrške demokratskih glasača, a senator iz Vermonta Bernie Sanders joj se približava po popularnosti koja stalno raste. U saveznoj državi Iowi, on se nalazi samo 7 poena iza Clintonove, a u New Hampshire-u već prednjači. Obje savezne države su od ključne važnosti na preliminarnim izborima.

Analitičari vjeruju da je smanjenje podrške za Clintonovu uzrokovano svakim novim objavljivanjem zvaničnih email poruka koje su poslate sa njenog privatnog servera. Oko 150 poruka iz najnovije grupe koja je objavljena je dobilo status tajnih poruka, uz 63 poruke iz prethodno objavljene grupe State department je jučer razjasnio da nijedna od tih poruka nije sadržavala povjerljivi meterijal u vrijeme kada je poslata.

Iako nešto nije smatrano povjerljivim u to vrijeme, tokom vremena je moglo postati povjerljivo s obzirom na izvor informacija. Stoga smo morali neke poruke proglasiti povjerljivim kako bi zaštitili te izvore, rekao je glasnogovornik State departmenta Mark Toner.

Clintonova je rekla da je slijedila pravila koja su postojala u vrijeme kada su poruke poslate.

Stalno ponavljam da nisam slala niti primala povjerljive materijale i vjerujem da će to svi shvatiti kada se ovaj cijeli proces završi. Dokazaće se ono što govorim, rekla je Hillary Clinton.

Analitičari kažu da, čak i ako se pokaže da je u pravu, Clintonova ipak nije dobro vladala situacijom vezanom za kontroverzu oko emaila.

Ona nije prirodno nadarena za kampanju. Ostavlja dojam da je malo isprogramirana i ukočena. Da, ona govori prave stvari o jednakosti, pravdi, minimalnoj nadnici i sličnim stvarima. Ima pravi program ali ne i pravu karizmu kada su u pitanju američki glasači, smatra Stuart Rothenberg, politički analitičar.

Do predsjedničkih izbora ima još više od godinu dana, i analitičari kažu da Clintonova ima dovoljno vremena da se oporavi.

XS
SM
MD
LG