Linkovi

Hillary Clinton tvrdi da nista nije sporno niti pogresno uradila koristeci privatni e mail racun za posao


Hillary CLinton, vjerovatni demokratski predsjednicki kandidat
Hillary CLinton, vjerovatni demokratski predsjednicki kandidat

Bivsi americki drzavni sekretar i bivsa prva dama Hillar Clinton, je danas (utorak), kasno poslijepodne izasla pred novinare, kako bi stala u obranu cinjenice da kao drzavni sekretar nikada nije imala sluzbenu e mail adresu pri State Departmentu, vec samo privatnu elektrosnku adresu putem koje je obavljala posao.

Hillary Clinton je izmedjuostaloga kazala da bi svakako bilo bolje da je koristila dvije e mail adrese, ali je potom dodala da nije uradila nista nezakonito.

ovo su bili njeni prvi javni komentari na izvjestajNew York Times-a prema kojemu je svoj privatni e mail racun koristila za sve zvanicne komunikacije, umjesto e mail-a koji bi joj otvorila vlada.

Kriticari optuzuju gospodju Clinton da je na taj nacin pokusavala sakriti mnoge kontroverzne komunikacije koje je obavljala kao drzavni sekretar, ukljucujuci i one u vezi sa ubojstvom americkog ambasadora u Benghaziju, Libija.

Clintonova je takodjer rekla da je jedan e mail racun koristila jer joj je tako bilo jednostavnije, kako , dodala je, ne bi nosila sa sobom uvijek dva uredjaja.

"Kada pogledam unatrag, tacno da bi bilo bolje da sam koristila i vladiu e mail adresu i nosila drugi telefon, ali u to vrijeme nisam mislila da je u tome ista lose .", kazala je Clintonova.

Ona je naglasila da nije upitno da je po pravilima State Departmenta imala pravo na koristenje jednog racuna za elektronsku postu.

Hillary Clinton kaze da, kada je napustila polozaj drzavnog sekretara, State Departmentu je predala oko 55 hiljada stranica e mail poruka koje su se odnosile na njene sluzbene duznosti. Poruke koje nisu klasificirane kao drzavna tajna ce biti, dodala je, objavljene.

Gospodja Clinton je takodjer rekla novinarima da je obrisala na desetke hiljada drugih poruka koje su se odnosile na privatne stvari, kao sto je planiranje vjencanja kcerke, i planiranje pogreba majke.

Iako jos uvijek nije ozvanicila svoje planove , uveliko se ocekuje da Hillary Clinton bude demokratski predsjednicki kandidat na izborima 2016. godine.

Po najnovijem istrazivanju Centra Pew se vidi da vrlo malo demokrata mari za ovu aferu sa e mail racinom gospodje Clinton, kao i to da manje od pola republikanskih glasaca prati razvoj dogadjaja vezanih za kontroverzu.

Ispitivanja javnog mnijenja koja su obavljena prije ovog incidenta sa e mail racunom, pokazuju da Clintonova vodi kao potencijalni predsjednicki kandidat u nekoliko saveznih drzava. aRezultati ispitivanja pokazuju i to da bi ona pobijedila nekoliko mogucih republikanskih kandidata na buducim izborima.election.

XS
SM
MD
LG