Linkovi

Što za Hillary Clinton znači krvni ugrušak u glavi?


Hillary Clinton je posljednji put u javnosti viđena u Belfastu 7 decembra.

Poznata je kao državna tajnica koja je do sada najviše putovala, preletila je više od milion i po kilometara i posjetila 112 različitih zemalja.

Američka državna tajnica Hillary Clinton je novu godinu dočekala u bolnici gdje joj je otkriven ugrušak krvi. Novinarka Glasa Amerike Carolyn Presutti nam više objašnjava o tome šta su ugrušci krvi i šta bi to sve moglo značiti za budućnost Hillary Clinton.

Charles Eyler dobro zna šta znači imati ugrušak krvi. On je imao dva.

Veoma su bolni. To je zaista jak bol, kaže on.

Državna tajnica Hillary Clinton sada već drugi put ima ugrušak krvi. Prvi joj je otkriven u nozi prije 14 godina kada je putovala kao tadašnja prva dama. Ove nedjelje joj je otkriven novi ugrušak krvi, ovaj put u glavi. Ugrušci krvi se najčešće stvaraju u nozi, što može biti smrtonosno ako se ugrušak odvoji i dođe u pluća, gdje blokira protok krvi i onemogući rad srca. Ali doktori gospođe Clinton kažu da se njen ugrušak krvi nalazi u veni između mozga i lobanje, iza desnog uha. Doktor Ben Wedro, koji radi u centru za traume u Wisconsinu, za Glas Amerike je govorio putem Skype-a.

Krv se sakuplja i ne protiče, te dolazi do ugrušavanja. To je dobro samo ako je izvan krvnih sudova, a nije dobro ako se ugrušak nalazi unutar krvnog suda, objašnjava doktor Wedro.

Gospođa Clinton je u bolnicu primljena u nedjelju. Trenutno joj daju lijekove za razrjeđivanje krvi kako bi se ugrušak rastvorio i kako ne bi uzrokovao moždani udar ili neurološko oštećenje. Doktor Charlesa Eylera, John Ricotta, nalazi se na čelu odjela za vaskulanu hirurgiju pri MedStar washingtonskom bolničkom centru. On kaže da produženi boravak gospođe Clinton u bolnici nije neuobičajen.

Oni žele biti sigurni da ne daju preveliku ili premalu dozu, žele biti sigurni da neće biti komplikacija sa krvarenjem dok podešavaju dozu lijekova, kaže doktor Ricotta.

Hillary Clinton je poznata kao državna tajnica koja je do sada najviše putovala, preletila je više od milion i po kilometara i posjetila 112 različitih zemalja. Ali decembar je za nju bio težak mjesec. Posljednji put je u javnosti viđena u Belfastu 7 decembra. Vratila se u Sjedinjene države sa stomačnim virusom. Nakon nekoliko dana se onesvijestila, jer je bila dehidrirana, i pretrpila je potres glave. Ona silazi sa položaja državne tajnice i odlučuje o tome šta će biti njen sljedeći politički korak. Glasine o mogućoj ponovnoj predsjedničkoj kandidaturi 2016 su barem za sada utihnule, dok doktori i dalje procjenjuju njenu zdravstvenu situaciju.
XS
SM
MD
LG