Linkovi

Hillary Clinton neće BiH nametati riješenja


Hillary Clinton, državni sekretar SAD
Hillary Clinton, državni sekretar SAD

Državni sekretar Clinton će sutra otvoriti novu ambasadu Sjedinjenih Država u Sarajevu, i razgovarati sa liderima BiH ukazujući na značaj političkih reformi i put integracije u EU i NATO. Pomoćnik državnog sekretara Philip Gordon kaže da će se gospodja Clinton susresti sa tri člana Predsjedništva BiH, kao i sa visokim predstavnikom Valentinom Inzkom. Ali, Gordon dodaje da državni sekretar Clinton neće nametati nikakva rješenja kako bi se konačno eliminirale oštre političke podjele u BiH. Philip Gordon kaže da je novi ustav nešto što lideri i gradjani BiH moraju sami uraditi.

Državni sekretar Clitnon u BiH dolazi neposredno nakon izbora koji su, kako izgleda ostavili u svojevrsnoj blokadi tročlano Predsjedništvo u vezi budućnosti zemlje - sa dvojicom lidera etnički podjeljenje države koji zagovaraju veće jedinstvo i trećim koji podstiče veću samostalnost entiteta ili podjelu.

Sarajevo
Sarajevo

Kurt Volker, sa Univerzitet Johns Hopkins, kaže:

"Potrebne su promjene za napredak u BiH. Potrebne su takozvane civilne grupe koje će raditi na medjuetničkoj osnovi pokušavajući objediniti zajednicu. Potreban je novi fokus na vladajuće institucije koje su slabe. Nadati se da će posjeta gospodje Clinton, kombinirana sa naporima Evropske Unije, ponovo stimulirati tu vrsu zainteresiranosti u regionu."

Ali profesor Steven Meyer sa Univerziteta za nacionalnu odbranu u Washingtonu podsjeća da Amerika već 15 godina podstiče kompromis, ali da to realnost u BiH otežava.

"Sjedinjene Države stoje tvrdo na stajalištu da Bosna mora ostati zajedno kao jedinstvena država. To praktično nikada nije bila unitarna država, ali mora postati unitarna, centralizirana država i iskreno govoreći to se jednostavno neće desiti", smatra Meyer.

Izborni panoi u Banjaluci
Izborni panoi u Banjaluci

Gospodja Clinton svoju posjetu Balkanu započinje u Sarajevu, a nakon toga odlazi u Beograd i Prištinu, nakon čega će u Briselu učestvovati na ministarskom sastanku zemalja NATO saveza i imati više susreta sa visokim zvaničnicima EU.

"Radujem se posjeti Beogradu i Prištini", rekla je pred polazak gospodja Clinton.

Posjeta dolazi u vrijeme očekivanja da Kosovo i Srbija odpočnu smirenije razgovore oko pitanja za koja gospodja Clinton kaže da je teško riješiti. Srbija nije priznala nezavisnost koju je Kosovo proglasilo 2008.

"Evropska Unija i Sjedinjene Države su spremne da posreduju, da podrže i podstiču da dvije strane postignu sporazum. Ali na kraju, to ovisi od lidera i gradjana koji treba da odluče o svojoj budućnosti", kaže Hillary Clinton.

Kurt Volker, bivši američki ambasador u NATO-u, i sada naučni suradnik za medjunarodne studije na Johns Hopkins Univerzitetu, smatra da je malo vjerovatno da će posjeta donijeti trenutne rezultate:

Priština
Priština

"Ali se nadam da ćemo vidjeti posvećenost Sjedinjenih Država, Evrope i lidera Kosova i Srbije da rade na iznalaženju dugoročnog riješenja, da rade u pravcu unapredjenja ekonomije, da ljudima bude bolje, da rade u pravcu evropskih integracija, da riješe praktične probleme."

Ambasador Volker kaže da se nada da će Hillary Clinton svojom posjetom dodati novu energiju naporima na uvodjenju balkanskog regiona u glavne evropske tokove.

Ambasador Frank Wisner se slaže da je njana posjeta važna. Wisner je bio američki predstavnik tokom medjunarodnog posredovanja izmedju Beograda i Prištine u 2007. godini. On kaže da Hillary Clinton treba tražiti od kosovskih frakcija da predstavljaju jedistven front prema Srbiji, posebno u svijetlu nedavne ostavke predsjednika Fatmira Sejdiua i izgleda za izbore početkom sljedeće godine.

"Drugo pitanje od ključne važnosti je da se ona fokusira na nastavak procesa priznavanja neovisnosti Kosova. Sedamdeset zemalja je priznalo Kosovo, potrebno je više da bi se u očima svijeta uspostavila legitimnost", kaže Wisner.

Nakon što je Medjunarodni sud pravde u julu presudio da unilateralno proglašenje neovisnosti Kosova prije dvije godine nije bilo ilegalno, Srbija je najavila da će to iznijeti pred Ujedinjene narode. Ali, se u posljednji čas Beograd složio da pred UN-om ne osporava neovisnost Kosova, otvarajući put rezoluciji koja poziva na dijalog.

Iz State Departmenta kažu da će se razgovarati o praktičnim pitanjima i medju jednakim stranama, te da će Sjedinjene Države igrati aktivnu ulogu.

Ambasador Kurt Volker kaže da je vlada Srbije u posljednjih nekoliko godina bila jako konstruktivna:

"I mislim da je važno nastaviti angažirati Srbiju kroz bilateralne razgovore, kroz Partnerstvo za mir NATO-a i angažmane unutar Evropske Unije."

Ambasador Wisner ukazuje da možda Srbija neće priznati Kosovo za duži period. Ali, on vjeruje da u medjuvremenu Priština i Beograd trebaju naći obostrano prihvatljiva riješenja pitanja od uzajamnog interesa, dozvoljavajući Zapadnom Balkanu da se smiri:

"To bi trebao biti cilj obje strane kada se sastanu. Na tome bi trebalo koncentrirati američku pažnju, na ohrabrivanju Kosova i Srbije da rade zajedno i to bi trebala podsticati EU kada nastavi razgovore u pravcu priprema obje zemlje za ulazak u EU."

Steven Meyer sa Univerziteta za nacionalnu odbranu u Washingtonu misli da će gospodja Clinton možda ponuditi uspostavu američkih diplomatskih ureda za razgovore:

"Ali, ja nisma optimista ili ohrabren da će razgovori brzo krenuti, ili da će krenuti prema kraju kojeg Sjedinjene Države, zaista žele vidjeti.“

XS
SM
MD
LG