Linkovi

Hillary Clinton upozorava čelnike BiH da prihvate reforme ili će njihova zemlja zaostati za svojim susjedima


Hillary Clinton i Michael Spindelegger
Hillary Clinton i Michael Spindelegger

Američka državna tajnica i njen austrijski kolega Michael Spindelegger razgovarali su o provođenju reformi u Bosni i Hercegovini

Američka državna tajnica Hillary Clinton i njen austrijski kolega Michael Spindelegger razgovarali su u Washingtonu o provođenju reformi u Bosni i Hercegovini.

Austrijski ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger, čija država organizira idućeg mjeseca u Berlinu Konferenciju o rekonstrukciji i stabilizaciji Balkana, kaže da je sada pravo vrijeme da provođenje reformi u BiH. "Tamo se formira nova vlada i zato je ovo pravi trenutak savjetovati ih da očekujemo provođenje ustavnih reformi u Bosni i Hercegovini”.

Šef austrijske diplomacije je dodao da je sada pravo vrijeme izvršiti pritisak na domaće političare da provedu te reforme. Gospođa Clinton, koja je nedavno bila na Balkanu, upozorila je bosanskohercegovačke političke čelnike da private reforme ili će njihova zemlja zaostati iza susjednih država u europskim integracijama. "Mi svi vjerujemo da postoji potreba za provođenjem ustavnih reformi kako bi tamošnja vlada moga učinkovitije funkcionirati. Kada sam bila u Sarajevu jasno sam izrazila potporu nastavku rada Ureda visokog predstavnika, na čelu s austrijskim diplomatom Valentinom Inzkom, sve dok bosansko-hercegovačka vlada ne bude spremna za rješavanje otvorenih pitanja među različitim zajednicama".

Američka državna tajnica je pozdravila nedavnu odluku austrijske vlade o produženju mirovne misije na Kosovu, kao i na Golanskoj visoravni na Srednjem istoku.

XS
SM
MD
LG