Linkovi

Državni sekretar Clinton: Albanija ima potencijal da postane model država


Hillary Clinton u parlamentu Albanije
Hillary Clinton u parlamentu Albanije
Američki državni sekretar Hillary Clinton danas se obratila albanskom parlamentu , pozivajući tamošnje političare da osiguraju da slijedeći parlamentarni izbori u toj zemlji budu slobodni i pošteni.

Na stogodišnjicu albanskog oslobodjenja od Otomanske imperije , državni sekretar Clinton je kazala da je nevjerovatno šta je ta zemlja sve iskusila u proteklom stoljeću: invazije, okupacije, komunističku diktaturu, i izolaciju: narod bez šanse niti političke ili društvene slobode, bez mogućnosti da napusti zemlju.

Sada je to zemlja - saveznica NATO -a, koja se kreće ka punoj integraciji u Evropu, kazala je američki državni sekretar i dodala kako Albanija mora nastaviti raditi kako bi ojačala svoju demokraciju , izgradila svoju ekonomiju, i stvorila budućnost kakvu želi njen narod.

"Imate potencijal da postanete model, ne samo za ovaj region, ne samo za Evropu, nego za cijeli svijet", kazala je Clinton.

Državni sekretar je takodjer izrazila jaku solidarnost Sjedinjenih Država s Albanijom, i podržala aspiraciju za članstvu u Evropskoj Uniji.

"Mi u potpunosti podržavamo evropske ambicije Albanije jer smatramo da će vas to učiniti jačima. To će takodjer biti dobro za Evropu. I mada mi nemamo pravo glasa za vaše članstvo u Uniji , mi ćemi reći svima koji žele slušati koliko vas podržavamo.

Državni sekretar Clinton se prije obraćanja albanskom parlamentu sastala s albanskim predsjednikom Bujar Nishani-jem. Posjetom ovoj zemlji američki državni sekretar je završila svoju balkansku turneju.
XS
SM
MD
LG