Linkovi

Hillary Clinton - jak protivnik bilo kojem republikanskom kandidatu 2016


Demokratski predsjednički kandidat Hillary Clinton je ove sedmice po drugi put započela utrku za Bijelu kuću sa susretima u saveznoj državi Iowi, koja je jedna od saveznih država u kojima se održava prijevremeno glasanje. Hillary Clinton je sasvim sigurno najpoznatija od svih predsjedničkih kandidata za 2016 iz bilo koje stranke. Ona u predsjedničkoj utrci ima ogromne prednosti, ali I izazove.

Hillary Clinton je drugu predsjedničku kampanju u Iowi započela niskim profilom. U toj saveznoj državi će se održati rano glasanje već početkom sljedeće godine. Umjesto masivnih okupljanja, Clintonova se sastala sa malom grupom glasača sa kojima je razgovarala o nizu pitanja, među kojima je I obrazovanje.

Ovo vam pruža praktično iskustvo koje onda možete prenijeti, rekla je Hillary Clinton.

Ona je svoju kampanju 2016 objavila putem društvenih medija, sa promotivnim videom u kojem su u fokus stavljeni obični Amerikanci I izazovi sa kojima se oni suočavaju.

Amerikanci su se izborili kroz teška ekonomska vremena. Ali situacija I dalje ide u prilog onima na samom vrhu. Običnim Amerikancima je potreban šampion, I ja želim biti taj šampion, rekla je Hillary Clinton.

Ona je veliki favorit za nominaciju demokratske stanke sljedeće godine, ali I pred njom stoje izazovi, u trenucima dok nastoji pronaći svjež početak za 2016, smatra analitičar Charlie Cook.

Hillary Clinton mora sve uraditi na drugačiji način nego u prošlosti. Ona se mora potruditi da bude drugačija, kaže Charlie Cook.

Republikanski kandidati kao senator sa Floride Marco Rubio kažu da se glasači žele udaljiti od prošlosti dok gledaju u budućnost.

Prošlost je prošlost I mi se njoj ne vraćamo, rekao je Marco Rubio.

Početak kampanje Hillary Clinton je popraćen protunapadom republikanaca sa njihovim videom.

A to je samo početak, kaže republikanski strateg Ford O Connell.

Ona će biti jak protivnik bilo kome koga izaberu republikanci. Ali u isto vrijeme, postoje načini da se pronađu argumenti koji bi smanjili njenu popularnost, smatra gospodin O Connell.

Popularnost Hillary Clinton je pretrpila udarac zbog kontroverze vezane za korištenje njenog privatnog emaila dok je obavljala dužnost državne tajnice. Ali ona je I dalje jak kandidat, kaže analitičar Matthew Dallek.

Ona je izuzetno iskusna I inteligentna u svim pogledima. Osim tog pitanja korištenja emaila koje je postalo tako veliko, čini se da su ona I ljudi oko nje spremni voditi pametniju kampanju, kaže Matthew Dallek.

Iako je veliki favorit, Clintonova može očekivati demokratske protivnike među kojima bi se mogli naći bivši guverner Marylanda Martin O Malley, bivši senator iz Virginije Jim Webb I nezavisni senator iz Vermonta Bernie Sanders.

XS
SM
MD
LG