Linkovi

Hillary Clinton poziva čelnike BiH da okončaju podjele


Hillary Clinton poziva čelnike BiH da okončaju podjele
Hillary Clinton poziva čelnike BiH da okončaju podjele

“Vaši susjedi krenuli su u tom smjeru. Bosna i Hercegovina im se mora priključiti ili će riskirati da bude ostavljena”, kazala je gospođa Clinton

Američka šefica diplomacije upozorila je političke čelnike u Bosni i Hercegovini da riskiraju svoje izglede za ulazak u Europsku uniju i NATO savez ukoliko ne budu u mogućnosti prevladati duboke političke i etničke podjele. “Vaši susjedi krenuli su u tom smjeru. Bosna i Hercegovina im se mora priključiti ili će riskirati da bude ostavljena”, kazala je gospođa Clinton.

Pozivam njih, kao i svakog građanina da odbace lažno obećanje o samoproglašenim nacionalističkim planovima. Takvi će čelnici jedino voditi ka nepovjerenju, nejedinstvu, stagnaciji i siromaštvu. Nitko neće stvoriti stabilnu i prosperitetnu budućnost za ovu zemlju prizivajući animozitete iz prošlosti”.

Čelnici političkih stranaka iz BiH uglavnom su pozitivno ocijenili posjet američke državne tajnice i njezine poruke, ali pritom su zadržali ranija, oprečna, stajališta kada je riječ o reformama koje valja provesti.

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Zlatko Lagumdžija kazao je da je gospođa Clinton potvrdila konstantu američke politike prema BiH dodavši kako je jasno da Sjedinjene Države neće dopustiti nikakvu secesiju od BiH. Zlatko Lagumdžija je upozorio kako i unutar same zemlje postoji dovoljno snage da se moguća secesija spriječi, ako to već ne bi učinila međunarodna zajednica.

Predsjednik vlade manjeg BH entiteta, Milorad Dodik izjavio je kako je obradovan porukom Hillary Clinton da domaći političari trebaju postići dogovor, a da Sjedinjene Države u tome mogu samo pomagati. Milorad Dodik je rekao kako RS može pristati tek na manje ustavne promjene i da će inzistirati da se entitetima vrate ovlasti prenesene na razinu države. Dodao je kako je osobno od Hillary Clinton tražio da se što prije zatvori Ured visokog predstavnika.

Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić kazao je da Sjedinjene Države “…ostaju s nama, pomagat će nam, no mi moramo preuzeti odgovornost za rješavanje problema"…

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, nije nazočio ceremoniji u Sarajevu, a dopredsjednik najveće hrvatske stranke u BiH Niko Lozančić kazao je kako je ohrabren naznakama da će Sjedinjene Države ostati čvrsto uz BiH.

Hillary Clinton se, tijekom boravka u Sarajevu, obratila i studentima iz raznih krajeva BiH, s kojima se sastala u sarajevskom Narodnom kazalištu, te im poručila kako je njihova budućnost u euroatlanskim integracijama i poštovanju za svakog čovjeka u zemlji: “Nijedna zemlja neće to učiniti za vas. Morate to učiniti to sami. No, Sjedinjene Države će biti s vama na svakom koraku kojeg napravite”.

Tijekom boravka američke državne tajnice Hillary Clinton u Sarajevu, policija je dobila dvije dojave o bombi postavljenoj u blizini nove zgrade američkog veleposlanstva SAD, no nakon provjera obje informacije su se pokazale lažnim, objavila je Državna agencija za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine.

Ta agencija ističe kako je, unatoč lažnim dojavama, cijeli četrnaestosatni posjet Hillary Clinton protekao bez izgreda. Navedeno je kako su s bosanskohercegovačke strane američku državnu tajnicu osiguravale gotovo sve policijske agencije koje djeluju u toj državi uključujući protusnajperske timove.

Gospođa Clinton sastaje se danas u Beogradu sa srbijanskim državnim čelnicima. Glavna tema su odnosi Srbije i Kosova, ali govorit će se i o naporima Beograda za približavanje Europskoj uniji. Njen posjet, inače, novi je izazov za srbijansku policiju u posljednjih nekoliko dana nakon sukoba s prosvjednicima, skinheadsima i nacionalistima, u nedjelju tijekom Parade ponosa homoseksualaca. Inače, građani Beograda imaju podijeljene stavove oko dolaska čelnice američke diplomacije u Beograd. Gospođa Clinton iz Beograda putuje u Prištinu gdje će se sutra sastati s čelnicima Kosova.

XS
SM
MD
LG