Linkovi

Cancun – Smanjiti sječu šuma


Cancun – Smanjiti sječu šuma
Cancun – Smanjiti sječu šuma

Predstavnici 190 zemalja danas su u Cancunu u Mexicu odpočeli razgovore u nastojanju da se dogovore o zajedničkim akcijama na usporavanju klimatskih promjena. Konferencija pod okriljem UN-a, će trajati dvije sedmice, a delegati se nadaju da će ove godine postići sporazum kojeg nisu postigli lani na Konferenciji u Copenhagenu.

Glavni cilj ovogodišnjeg summita je produžetak Kyoto protokola, koji od svih industrijaliziranih zemalja, u odredjenoj količini, zahtijeva smanjivanje ispuštanja količine stakleničkih gasova u atmosferu do 2012. Medjutim, Sjedinjene Države nisu ratificirale taj sporazum, niti se čini da bi to uskoro mogle učiniti. Zvaničnici UN-a su ranije izjavili da je malo vjerovatno da će u Cacnunu biti postignut sporazum, ali su izrazili nadu da će to biti učinjeno na sljedećoj godišnjoj konferenciji u Južnoj Africi 2011.

Plaža u Cancunu, Mexico
Plaža u Cancunu, Mexico

Konferencija o klimatskim promjenama se održava u hotelskim dvoranama iz kojih se pruža pogled na neke od najljepših plaža na svijetu. Većina ovdašnjih turista ne misli o klimatskim promjenama i Konferenciji UN-a, dok uživaju u suncu i moru. Ali delegati i predstavnici nevladinih organizacija, većinu vremena provode unutra, fokusirajući se na napore za koje vjeruju da mogu spasiti planetu od stravičnih posljedica globalnog zagrijavanja.

Jedno od područja u kojem je moguće postići napredak je program smanjivanja sječe šuma, nazvan REDD, od engleske skraćenice. Šume su veoma važne jer apsorbuju ugljični dioksid iz atmosfere i pomažu hladjenje planete.

Razne grupe eksperata pripremaju sporazum koji bi omogućio prikupljanje 38 milijardi dolara pomoći zemljama u razvoju za očuvanje šuma. To zahtijeva medjunarodni mehanizam, transparentnost i efikasnost.

Carole Saint-Laurent na Konferenciji o klimatskim promjenama u Cancunu učestvuje kao predstavnica Medjunarodnog udruženje za očuvanje prirode
Carole Saint-Laurent na Konferenciji o klimatskim promjenama u Cancunu učestvuje kao predstavnica Medjunarodnog udruženje za očuvanje prirode

Takav sporazum bi se mogao postići na ovoj konferenciji, smatra Carole Saint-Laurent iz Medjunarodnog udruženja za očuvanje prirode:

"Već postoji suglasnost oko ključnih elemenata, u pitanju je samo donošenje odluka i početak realizacije."

Ona kaže da dodjeljivanje tolike sume novca siromašnim zemljama može biti uspješno samo ako se postigne pouzdan sporazum:

"U središtu problema je kako osigurati da se novac potroši za što je namjenjen, i mi zaista trebamo donijeti odluku kako to sprovesti u različitim zemljama."

Sayed Mahmood Nasir, delegat iz Pakistana, kaže da su klimatske nepogode u njegovoj zemlji uvjerile ljude da se treba suprostaviti globalnom zagrijavanju:

Sayed Mahmood Nasir kao delgat iz Pakistana učestvuje na Konferenciji o klimatskim promjenama u Cancunu
Sayed Mahmood Nasir kao delgat iz Pakistana učestvuje na Konferenciji o klimatskim promjenama u Cancunu

"Nakon nedavnih poplava to je postala glavna briga jer su poplave toliko razorne i ljudi uvidjaju da su one rezultat klimatskih promjena."

On kaže da njegova zemlja podržava program kontrolisane sječe šuma jer pribavlja tržišne mehanizme koji omogućavaju da zajednica ima koristi od zarade onih koji sjeku šume:

"Idelano, ako bi program radio, to bi bio tržišni sistem gdje bi neko za tonu ugljičnog dioksida ispuštenog u zemlji kao što je Pakistan plaćao učešćem u društvenim projektima uz predhodnu suglasnost zajednice."

Mnogi eksperti ovogodišnje povećanje poplava u svijetu povezuju sa globalnim zagrijavanjem
Mnogi eksperti ovogodišnje povećanje poplava u svijetu povezuju sa globalnim zagrijavanjem

Konferenciju u Cancunu prate i druge aktivnosti. Meksički domaćini za učesnike konferencije organiziraju noćne zabave kao i društvene aktivnosti koje se fokusiraju na ekološko obrazovanje.

Tu su i posebne aktivnosti za djecu u Selu klimatskih promjena, gdje se djeci pomaže da nauče viš o ključnim ekološkim pitanjima.

Ekolozi kažu da djecu treba uključiti sobzirom da će se oni u budućnosti susresti sa posljedicama ukoliko svijet sada ne uspije poduzeti efikasnu akciju.

XS
SM
MD
LG