Linkovi

Obama o sporazumu o klimatskim promjenama: Iskoristili smo dati trenutak kako treba!


Obama, obracanje iz Bijele Kuce o pariskom sporazumu
Obama, obracanje iz Bijele Kuce o pariskom sporazumu

Delegati iz 196 zemalja na sastanku u Parizu jednoglasno su usvojili ključni dokument za borbu protiv klimatskih promjena.

Sporazum se odnosi na održavanje globalne temperature ispod 2 stepena celzijusa, omogućava 100 milijardi dolara klimatskih investicija za siromašnije zemlje, predviđa provera progresa svakih pet godina i dostizanje maksimuma u ispuštanju ugljen-dioksida što je prije moguće.

Sporazum je proizvod pregovora koji su trajali godinama i najsveobuhvatniji je od donošenja Protokola iz Kjota 1997. godine.

Predsjednik Barack Obama je pozdravio sporazum obrativsi se naciji iz Bijele Kuce, rijecima da je Pariski sporazum potencijalno prekretnica za cijeli svijest.

“Ovaj Sporazum svijetu pruza najbolju , u ovom trenutku mogucu sansu , da se spasi jedina planeta koju imamo,” kazao je predsjednik Obama.

U osmo-minutnom obracanju Obama je kazao da su stavljanjem svojeg potpisa na Sporazum, 195 zemalja svijeta pokazale dam imaju i volju i sposobnost da se sucele sa izazovom tako sto ce smanjiti emisiju otrovnim plinova , i ujedno se obavezati na buducnost sa tako reduciranom emisijom.

“Ujedinili smo se i donijeli jak sporazum koji treba cijelom svijetu.Iskoristili smo ovaj trenutak kako treba. ” tzakljucio je predsjednik Obama.

U subotu uveče, dan nakon originalnog krajnjeg roka, francuski ministar spoljnih poslova Loren Fabijus je objavio da je dokument napisan na 31 stranici formalno prihvaćen, što su učesnici konferencije pozdravili sa oduševljenjem.

Prethodno je generalni sekretar UN Ban Ki Moon podsjetio sve zemlje da je vrijeme da shvate da se nacionalni interesi najbolje brane time što se djeluje u globalnom interesu i solidarnosti.

U sporazumu, međutim nije spomenuto ključno pitanje o tome kako bogate i siromašnije zemlje treba da podijele odgovornost za finansiranje programa u vezi sa klimatskim promenama.

Skupu u Parizu prisustvovali su brojni svjetski lideri. Državni sekretar John Kerry, koji je bio angažovan na postizanju klimatskog sporazuma, je saopcio nameru da se udvostruče američke klimatske investicije na 800 miliona dolara u najugroženijim zemljama.

XS
SM
MD
LG