Linkovi

Umjerena vanjska politika predsjednika Obame polučuje rezultate


Umjerena vanjska politika predsjednika Obame polučuje rezultate
Umjerena vanjska politika predsjednika Obame polučuje rezultate

Američki državni sekretar Hillary Clinton je jučer u Washingtonu prezentirala nešto što bi se moglo nazvati izvještajem o stanju vanjske politike Sjedinjenih Država. Ona je pri tome naglasila značajne razlike izmedju predsjednika Obame i njegovog prethodnika, bivšeg američkog predsjednika George W Busha.

Govoreći pred Vijećem za vanjske poslove, državni sekretar Clinton je kazala da su pristup ove Administracije ponovnoj izgradnji tradicionalnih savezništava, i djelovanje na multi-lateralnoj osnovi, umjesto oslanjanja samo na vojnu silu, počeli polučivati rezultate. No, Clintonova je takodjer kazala da usprkos globalnom liderstvu Amerike, utjecaj Sjedinjenih Država se nalazi pod prijetnjom tereta duga za koji je okrivila Bushovu administraciju. Pod tim Hillary Clinton podrazumijeva poreske olakšice koje nisu imale financijsku podlogu, kao i ratove u Iraku i Afghanistanu, financirane posudjenim novcima.Ona je rekla:

To smanjuje naš kapacitet da djelujemo u najboljem interesu zemlje, i to nas ograničava tamo gdje ne bi smjeli biti ograničeni.

Clintonova je spomenula obnavljanje izraelsko palestinskih pregovora, kao jedno od postignuća ove Administracije. Dodala je da je ovo američko vodjstvo podržalo do sada najjače i najsveobuhvatnije sankcije protiv Irana. Clintonova je rekla da Teheran počinje osjećati posljedice ekonomskog udarca, i dodala kako se nada da ćetakav pritisak voditi pregovorima.

No, Ted Bromund iz Fondacije Heritage se ne slaže:

Treba poslušati najnoviju retoriku Irana, i uvidjeti činjenicu da mnogi od partnera koje navodi gospodja Clinton, ne suradjuju istinski s Administracijom. Ona ponosno govori o novom odnosu Amerike s Rusijom, no, Rusija Iran snabdijeva gorivom za novi reaktor. Rusija je ta koja snabdijeva Iran modernim protuzračnim raketama., kaže Bromund.


Državni sekretar Clinton sa svoje strane kaže da će Sjedinjene države nastaviti pružati podršku slobodi i ljudskim pravima unutar Irana, koji se, dodaje, pretvara u jednu vojnu diktaturu, zasnovanu na krutoj vjerskoj ideologiji. No, Sjedinjene Države se ne žele umiješati u unutarnju politiku Irana i stoga je oprezno optimistična kada je u pitanju budućnost te zemlje:

Mislim da se u Iranu dogadjaju vrlo žalosne stvari, na koje će na kraju, iako ne znam kada, odgovoriti sm iranski narod.


Gospodja Clinton je komentirala i kontroverzni plan pastora sa Floride koji planira paliti kopije Kurana na 11. septembra. Ona je dodala da se nada da će taj čovjek, u znak patriotizma, odustati od tog plana.


Žalosno je da pastor crkve koja nema više od 50-tak sljedbenika, može povući tako nečasan, skandalozan, i uznemirujući potez i zadobiti pažnju svijeta. Ali, takav je svijet u kojem danas živimo., kazala je Clintonova.


Državni sekretar Clinton je zaključila riječima da u eri novih medija, svako ko vodi mali blog, ili ima tzv pametni telefon, može reći nešto skandalozno što čuje cijeli svijet. Amerikanci žele da se na njih gleda kao na naciju koja jesu, a ne kroz sramotu koja se stvorila oko plana rečenog pastora.


XS
SM
MD
LG