Linkovi

Galerija Renwick: Umjetnički radovi bivšeg neurohirurga


Umjetnik Cliff Lee pored svojih radova od porcelana

Proteklih 30 godina, Cliff Lee se posvetio umjetnosti, koristeći vještinu koju je stekao kao hirurg da stvara predmete od porcelana, koje izlaže po galerijama širom Sjedinjenih Država.

Cliff Lee je došao u Ameriku sa Taiwana, 1968. godine. Započeo je karijeru kao neurohirug, ali je, pet godina kasnije, napustio tu profesiju, otkrivši svoju ljubav prema keramici. Proteklih 30 godina, ovaj bivši doktor se posvetio toj umjetnosti, koristeći vještinu koju je stekao kao hirurg da stvara predmete od porcelana, koje izlaže po galerijama širom Sjedinjenih Država. Njegovi radovi su nedavno izloženi u prestižnoj galeriji Renwick pri muzeju američke umjetnosti, što je veliki korak za svakog umjetnika.

Keramičar Cliff Lee voli da ručno stvara umjetničke predmete. Kao mladi doktor, on je vršio delikatne operacije na mozgu. Onda ga je jedan pacijent upoznao sa keramikom.

Čim bih dotakao glinu, vrijeme bi proletjelo, slično kao kada bih meditirao. Tako da sam počeo svakog dana poslije posla da se bavim grnčarstvom u svom podrumu, kaže Cliff Lee.

Posljednjih 30 godina, on oblikuje predmete od gline. Iako vidi paralele izmedju hirurga i keramičara, on kaže da ipak postoji velika razlika.

Glina ne razgovara sa mnom, i nema krivice ili tužbe ako napravim grešku. Mogu da popravim ono gdje sam pogriješio. Osjećam potpunu slobodu, kaže on.

Galerija Renwick: Umjetnički radovi bivšeg neurohirurga
Galerija Renwick: Umjetnički radovi bivšeg neurohirurga

Lee je odrastao na Taiwanu, gde je bio okružen kineskom keramikom, i kod kuće i tokom čestih posjeta muzejima.

Podsvjesno, nesvjesno, vizuelno sam se obrazovao, kaže Lee.

Posljednje tri decenije, on koristi svoje nasljeđe i tehničku vještinu stvarajući besprijekorne predmete od porcelana. Inspiraciju takodje pronalazi u svom okruženju.

Živim u divnom dijelu Pensilvanije, priroda me uveliko inspirira. Svakog dana tragam za inspiracijom – u vodi, lotusima, jezercu sa ribicama. Mislim da sam veoma sretan čovjek, kaže Cliff Lee.

On je godinama svoje radove uglavnom predstavljao na sajmovima za zanatlije i umjetnike širom zemlje, gdje ih je izlagao i prodavao. Kada je jedan njegov rad uvršten u Kolekciju savremene umjetnosti u Bijeloj kući, to je bio veliki korak. Cliff Lee je sada jedan od četvoro umjetnika čiji su radovi izabrani za izložbu u galeriji Renwick pri Muzeju američke umjetnosti u Washingtonu. Nicholas Bell je kustos muzeja.

Svake dvije godine, galerija Renwick organizira program u kojem razmatramo trendove koji se pojavljuju u američkoj primjenjenoj umjetnosti i tražimo umjetnike za koje mislimo da najbolje ilustriraju te trendove, i da zaslužuju veću, nacionalnu pažnju. Ovo su neki od najizuzetnijih radova od gline koje sam ikada vidio, kaže Nicholas Bell.

Cliff Lee je proveo godine istražujući kako su, prije više vijekova, rađene kineske glazure, a onda je počeo da ih ponovo pravi, koristeći svoje znanje hemije.

Njegova vjerovatno najpoznatija glazura je „carsko-žuta glazura“ koja je prvobitno otkrivena u 15. vijeku, a bila je izuzetno rijetka i teška za pravljenje. Ta žuta je tako čista boja da je, za vrijeme dinastije Ming, bila rezervirana samo za carski dvor. Cliff je proveo 17 godina stvarajući tu glazuru, i imao bezbroj neuspješnih pokušaja sve dok, jednog dana, nije otvorio vrata peći i izašla je savršena glazura, kaže Nicholas Bell.

40 Lee-jevih radova je sada izloženo u muzeju, uključujući i carsko-žutu keramiku, njegov zaštitni znak. Lee kaže da je izlaganje u galeriji Renwick vrhunac njegove karijere.

Prije 30 godina sam došao u galeriju Renwick, i pomislio sam kako bih želio da jednom tu izložim svoje radove. Godinama sam radio na tome i veoma sam sretan što me je izabrala ova komisija.

Lee je, uz to, veoma zahvalan.

Ako nešto čvrsto odlučite, možete da ostvarite sve što želite. Nema granica, a sve sam to naučio u Sjedinjenim državama. Sve resurse u životu stekao sam ovdje, dugujem toliko toga ovoj zemlji, kaže Cliff Lee.

XS
SM
MD
LG