Linkovi

Sudija Vrhovnog suda SAD priznao da je letio privatnim avionom bogatog donatora


Sudija Vrhovnog suda Clarence Thomas (Foto: Reuters/Evelyn Hockstein)
Sudija Vrhovnog suda Clarence Thomas (Foto: Reuters/Evelyn Hockstein)

Sudija američkog Vrhovnog suda Clarence Thomas priznao je da je prošle godine tri puta letio privatnim avionom bogataša Harlana Crowa, koji je poznat po ogromnim donacijama za Republikansku stranku.

To je prvi put da je Thomas prijavio da ga je Crow ugostio. U izvještaju, koji je objavljen u četvrtak, 75-godišnji konzervativni sudija rekao je da poštuje nove smjernice u federalnom pravosuđu za prijavu putovanja.

Najviši sud u zemlji je u centru pažnje javnosti zbog etičkih pitanja pokrenutih poslije niza medijskih izvještaja u kojima je otkriveno da je Thomas godinama primao skupe poklone koje nije prijavljivao, uključujući putovanja u inostranstvo, od Crowa, bogatog biznismena, koji daje novac u konzervativne svrhe.

Crow je također kupio kuću u Georgiji u kojoj i dalje živi Thomasova majka, a platio je i dvogodišnju školarinu u privatnoj školi za dijete koje su podizali Thomas i njegova supruga.

Thomas je prijavio da je tokom jednog puta privatnim avionom boravio u vikendici bogataša u državi New York koju, prema izvještaju istraživačkog portala Propublica, sudija posjećuje svake godine.

Zatim je dva puta išao u Dallas, gdje je govorio na konferenciji koju je organizovao konzervativni institut "Ameriken Enterprise".

Thomas je naveo da su mu sudski zvaničnici preporučili da izbjegava da putuje redovnim linijama, sredinom maja, zbog strahovanja u pogledu svoje bezbjednosti, nakon što je procurelo mišljenje suda o pravu na abortus, koje je kasnije ukinuto na federalnom nivou.

Sudija je također priznao da je Crow kupio kuću u kojoj i dalje živi njegova majka. Kuća, uz još dvije obližnje nekretnine, u vlasništvu je Thomasa i drugih članova porodice. Kupljena je 2014. ali je Thomas naveo da je mislio da ne mora da je prijavi zbog "toga što je transakcija rezultirala gubitkom kapitala".

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG