Linkovi

Članovi Predstavničkog doma se ne vraćaju u Washington


Zgrada Kapitola, sjedišta američkog Kongresa (Foto: Reuters)
Zgrada Kapitola, sjedišta američkog Kongresa (Foto: Reuters)

Lider demokrata u Predstavničkom domu Steni Hojer izjavio je da donji dom Kongresa neće zasijedati u Vašingtonu sljedeće nedjelje kao što je planirano, pozivajući se na trenutne rizike zbog pandemije koronavirusa.

Hojer je u ponedjeljak izjavio da će se članovi Predstavničkog doma 4. maja vratiti u Vašington, gdje koronavirus nastavlja da se širi a stopa smrtnih slučajeva je relativno visoka. Međutim, demokrate iz Predstavničkog doma su se pobunile, pozivajući se na rizik od zaraze i porodična pitanja kod kuće, kao što je staranje o djeci.

Članovi Predstavničkog doma okupljaju se pred glasanje o paketu pomoći pogođenima koronavirusom.
Članovi Predstavničkog doma okupljaju se pred glasanje o paketu pomoći pogođenima koronavirusom.

Hojer je rekao da je promijenio odluku poslije razgovora sa zvaničnim ljekarom Predstavničkog doma.

"Gledište ljekara bilo je da bi članovima prijetio rizik koji ne preporučujemo da se preuzima", rekao je Steni Hojer novinarima.

Kongres je usvojio paket ekonomske pomoći u vrijednosti od 3 hiljade milijardi dolara, uz prisustvo malog broja zakonodavaca, ali od prošlog mjeseca nije imao redovno zasijedanje.

Hojer istsiče da Predstavnički dom i dalje planira da se uskoro vrati na Capitol hill kako bi završio rad na novom zakonu o pomoći zbog koronavirusa. Demokrate su obećale da će se tom mjerom osloboditi stotine milijardi dolara federalne pomoći državnim i lokalnim vladama.

Nacionalna asocijacija guvernera zahtijevala je dodatnih 500 milijardi dolara pomoći, a okružne i gradske vlade tražile su pomoć od 250 milijardi.

Svaki zakon koji usvoji Predstavnički dom moraće da takođe odobri Senat, koji planira da se vrati u Vašington 4. maja.

Lider senatske većine, republikanac Mič Mekonel, koji je izazvao kritike prošle nedjelje kada je nagovijestio da bi države trebalo da podnesu zahtjeve za bankrotstvo, izjavio je u ponedjeljak da bi Kongres mogao da odobri dodatna sredstva za države. Međutim, rekao je da svaki novi zakon mora da sadrži odredbe kojima se od tužbi štite firme i kompanije za pružanje zdravstvene zaštite.

Lider demokrata u Senatu Čak Šumer u utorak je pozvao da se održe novi pretresi posvećeni reagovanju predsjednika Trumpa na izbijanje koronavirusa, kada se Senat vrati na posao u Vašington sljedeće nedelje.

Demokrata iz Njujorka izjavio je da je Trumpova administracija "teško omanula u primjeni skoro svih odluka koje je usvojio Kongres", te da bi zvaničnici trebalo da odgovore na "jedno teško pitanje za drugim."

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG