Linkovi

Komšić i Bećirović u posjeti Ukrajini, razgovarali sa Zelenskim


Komšić i Bećirović se sastali sa Zelenskim, Ukrajina, 23. august 2023.
Komšić i Bećirović se sastali sa Zelenskim, Ukrajina, 23. august 2023.

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović sastali su se predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim tokom posjete toj zemlji.

U razgovoru za N1, Bećirović je rekao kako je Zelenskom iskazao podršku „ogromne većine građana BiH herojskom i slobodarskom narodu Ukrajine”.

Također je ukrajinskom predsjednikom prenio da odlikovanje koje je predsjednik entiteta RS Milorad Dodik dodijelio predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu „ne održava ni približno stav ogromne većine građana BiH”.

Početkom godine, Dodik je odlučio da se Putinu dodijeli Orden RS-a na ogrlici za "patriotsku brigu i ljubav prema RS-u".

Bećirović je pozvao Zelenskom, kada mu to prilike dozvole, posjeti BiH.

Komšić i Bećirović tokom sastanka sa Zelenskim, Ukrajina, 23. august 2023. (Fotografija preuzeta sa FB naloga Bećirovića.)
Komšić i Bećirović tokom sastanka sa Zelenskim, Ukrajina, 23. august 2023. (Fotografija preuzeta sa FB naloga Bećirovića.)

Ured predsjednika Ukrajine u saopštenju je prenio izjavu Zelenskog: "Hvala vam što ste posjetili Ukrajinu na Dan zastave, to je velika čast za nas. Također bih vam želio zahvaliti što podržavate naš suverenitet i teritorijalni integritet, podržavate i učestvujete na Samitu Međunarodne platforme za Krim".

Zelenski je također izrazio zahvalnost BiH na podršci rezolucijama o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine, posebno u okviru UN-a, stoji u saopštenju.

Također je, kako se dalje kaže, ukazao na važnost pridruživanja BiH Hercegovine politici sankcija EU protiv Rusije.

Zelenski je izrazio nadu da će BiH pronaći način da se pridruži praktičnoj implementaciji ukrajinske formule mira, navodi se u saopštenju Ureda predsjednika Ukraine.

Posjeta Komšića i Bećirovića Ukrajini planirana je mjesecima.

Na Komšićevom Instagram profilu je objavljena fotografija uz opis: „Tokom vožnje noćnim za Kijev”.

Portal Istraga.ba na plarformi X (ranije Twitter) informiše kako su Komšić i Bećirović odali počast žrtvama u Buči, predgrađu Kijeva.

Pozivajući se na zvaničnne podatke Kijeva, Reuters je izvijestio kako je ruska okupacija Buče trajala je 33 dana, što je rezultiralo sa više od 1.400 smrtnih slučajeva, uključujući 37 djece.

Otkako je počela ruska invazija na Ukrajinu, ovo je prvi put da članovi Predsjedništva BiH odlaze u službenu posjetu Ukrajini.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG