Linkovi

Članovi Predsjedništva BiH preuzeli dužnost


Novi članovi Predsjedništva BiH preuzeli dužnost.
Novi članovi Predsjedništva BiH preuzeli dužnost.

Novoizabrani članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Denis Bećirović, Željka Cvijanović i Željko Komšić, položili su svečanu zakletvu i preuzeli dužnost u srijedu, 16. novembra u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Predsjedavanje Predsjedništvom Bosne i Hercegovine u narednih osam mjeseci je preuzela Željka Cvijanović.

Ona je u prvom obraćanju rekla kako dolazi u Predsjedništvo BiH "ispružene ruke i dobrih namjera". Navela je i da je opredjeljenje Bosne i Hercegovine nastavak evropskog puta, a prvi zadatak dobijanje kandidatskog statusa za Evropsku uniju.

"Prijeko nam je potreban dijalog u svim otvorenim pitanjima. Želim da budemo subjekti odlučivanja, a ne objekti. Ako hoćemo da nas poštuju drugi, onda moramo poštovati sami sebe. Smatram da je potrebno da gradimo mostove saradnje u BiH, a i sa drugima u regiji. Snažno ću se zalagati sa inicijativu Otvoreni Balkan i Balkanski proces", kazala je Cvijanović.

Ona je rekla i da domaće institucije trebaju preuzeti odgovornost za sve procese u Bosni i Hercegovini, te da je od "presudnog značaja da se uvažava Dejtonski sporazum i ustavna struktura BiH".

Prisutnima se obratio i Željko Komšić koji je kazao kako će sve odluke koje bude preduzimao "biti u skladu sa odlukama institucija BiH".

"Neću propustiti priliku da uradim sve što je u mojoj moći da kao država učinimo sve za članstvo BIH u NATO savez, jer je to prvobitni cilj Bosne i Hercegovine", poručio je Komšić, dodajući da će i njegov cilj biti članstvo Bosne i Hercegovine u Evropsko uniji.

Denis Bećirović je poručio da se u BiH treba zalagati za pravdu.

"Branimo slobodu i dostojanstvo svakog čovjeka u našoj državi. Krajnje je vrijeme da djelujemo odgovorno i zajednički kako bismo se suprostavili problemima. Zajedno gradimo budućnost i jačajmo sigurnost države Bosne i Hercegovine. Za mir smo potrebni svi u državi. Okrenimo se politici mira i jačanju ekonomije", rekao je Bećirović.

Konstituirajućoj sjednici najvišeg kolektivnog tijela izvršne vlast u Bosni i Hercegovini su prisustvovali predstavnici diplomatskih misija brojnih zemalja, te domaći zvaničnici.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG