Linkovi

Snažne reakcije na Capitoll Hillu nakon smjene Tillersona


Najnovija promjena u Trumpovom kabinetu izazvala je snažne reakcije na Capitol Hillu posebno među demokratskim zakonodavcima.

Vijest o smjeni sekretara Rexa Tillersona i nominaciji direktora CIA-e Mike Pompea za njegovo nasljednika brzo se proširila hodnicima Kongresa.

“Mislim da je veoma nepovoljno što je bilo toliko haosa u našoj spoljnoj politici. Nije bilo dosljednosti, nije se govorilo jedinstvenim glasom”, ocijenila je demokratska senatorka Claire McCaskill.

Republikanski senator Mike Rounds rekao je da je veoma razočaran. “Tillerson je obavio sjajan posao. Biće veoma zanimljivo vidjeti šta ćemo dalje”, rekao je on.

Demokratski senator Robert Menendez izjavio je da je ovo veoma teško vrijeme za američku diplomatiju sa “glavnokomandujućim haosa.”

Senator Tim Kaine, demokrata, izjavio je za Glas Amerike da je kao član Kongresa Mike Pompeo imao tendenciju da se zalaže za vojne opcije prije nego diplomatske, što ga čini neobičnim izborom za glavnog diplomatu zemlje.

Međutim, visoki republikanski zakonodavci se ne slažu sa tim.

“Žao mi je što Rex Tillerson odlazi, ali Mike Pompeo je izvanredan izbor nasljednika”, smatra republikanski senator John Cornyn.

Neki postavljaju pitanje da li bilo koji državni sekretar može da efikasno obavlja svoje dužnosti pod predsjednikom Traumpom.

Demokrata Robert Menendez kaže: “Kada imate državnog sekretara koji kaže jednu stvar na svjetskoj sceni, a onda predsjednika koji ga potpuno podriva i demantuje, podmeće mu nogu, to stvara nestabilnost u svijetu.”

Međutim, diplomatski proboj sa Sjevernom Korejom uvjerio je neke senatore da, bez obzira na to kakav je Trumpov stil uprave, on daje rezultate.

“Sve administracije su radile na drugačiji način. Očigledno je da ovaj predsjednik ima drugačiji stil upravljanja od ranijih predsjednika”, primjećuje senator Mike Rounds, republikanac.

Prošle godine, Trump je iznenada otpustio tadašnjeg direktora FBI-ja Jamesa Comeyja. Sada je Tillerson, visoki član kabineta, dobio otkaz.

“Nije bilo lijepo od Trumpa što nije rekao sekretaru Tillersonu direktno da je smijenjen. U mom kraju to se smatra lošim manirima”, kazala je Claire McCaskill, demokratska senatorska.

Predsjednik senatskog Odbora za spoljnopolitičke odnose rekao je novinarima da će odbor razmotriti Pompeovu nominaciju što je brže moguće.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG