Linkovi

Cjepivo protiv rotavirusa vrlo uspješno u zaštiti male djece


Cjepivo protiv rotavirusa vrlo uspješno u zaštiti male djece
Cjepivo protiv rotavirusa vrlo uspješno u zaštiti male djece

Nova studija pokazuje da cijepljenje protiv rotavirusa – uzročnika dječjeg proljeva koji godišnje usmrti oko pola milijuna djece mlađe od pet godina – drastično smanjuje dolazak djece na bolničke preglede i hospitalizaciju

Borba protiv jednog od dva najveća uzroka smrtnosti male djece mogla bi postati vrlo jednostavna nakon što se cjepivo protiv rotavirusa pokazalo iznimno uspješnim.

Nova studija pokazuje da cijepljenje protiv rotavirusa – uzročnika dječjeg proljeva koji godišnje usmrti oko pola milijuna djece mlađe od pet godina – drastično smanjuje dolazak djece na bolničke preglede i hospitalizaciju.

U Sjedinjenim Državama, u 2006. broj bolničkih boravaka male djece smanjio se za 58 do 86 posto, u Australiji za 94 posto, u Salvadoru za 81 posto.

Cjepivo ima posredni učinak na zaštitu i starije, necijepljene djece, vjerojatno zato što smanjuje količinu virusa u opticaju u populaciji.

Svjetska zdravstvena organizacija 2009. je preporučila svim zemljama da cjepivo protiv rotavirusa uključe u raspored rutinskih cijepljenja djece.

Nova studija je objavljena u časopisu Pediatric Infectious Disease Journal.

XS
SM
MD
LG