Linkovi

Kongresna medalja slobode za Martina Luthera Kinga


House Speaker John Boehner presents Lonnie Bunch III with a Congressional Gold Medal, June 24, 2014.
House Speaker John Boehner presents Lonnie Bunch III with a Congressional Gold Medal, June 24, 2014.

Američki kongres je posthumno dodijelio svoje najveće priznanje ubijenom lideru za građanska prava Martinu Lutheru Kingu Jr. i njegovoj supruzi Coretti Scott King.

Američki kongres je posthumno dodijelio svoje najveće priznanje, kongresnu zlatnu medalju, ubijenom lideru za građanska prava Martinu Lutheru Kingu Jr. i njegovoj supruzi Coretti Scott King..Oni su svoj život proveli u nastojanjima da se okonča rasna diskriminacija i segregacija, a počast im je odata na ceremoniji obilježavanja 50-te godišnjice potpisivanja istorijskog Zakona o građanskim pravima.

Kongresni lideri sa obje strane su se udružili u pjevanju jedne od najpoznatijih pjesama iz pokreta za građanska prava iz 60-tih godina prošlog vijeka. Kingova kćerka Bernice, koja se nalazi na čelu centra The King Center sa sjedištem u Atlanti, i njena dva brata, Martin Luther King III i Dexter Scott King su bili u publici kada je medalja uručena Lonnie Bunch, koji se nalazi na čelu odjela za afro-američku istoriju i kulturu pri muzeju Smithsonian.

Sa ovom medaljom, Smithsonian će osigurati da sve dok postoji Amerika, hrabrost, utjecaj i ostavština Martina Luthera Kinga će se poštovati i čuvati.

Lider manjine u Senatu Mitch McConnell je rasnu netoleranciju u Sjedinjenim državama nazvao rakom nepravde kojem je bilo omogućeno da se širi gotovo jedan vijek nakon kraja građanskog rata.

Svećenik za snažnim glasom i moćnom porukom je pomogao da se to sve promijeni. Kroz snagu njegovih riječi, doktor Martin Luther King Jr je učinio da se oni, koji bi možda okrenuli glavu na drugu stranu, usmjere na ono što je on zvao dugom noći rasne nepravde, rekao je Mitch McConnell.

Zakon kojim se zabranjuje rasna segregacija i diskriminacija je 2. jula 1964 potpisao tadašnji američki predsjednik Lyndon Johnson. Kongresmenka Marcia Fudge je naglasila njegovu ulogu u odobravanju zakona u kongresu.

Ti lideri su svoj život proveli nastojeći da dovedu Ameriku bliže onome što je ona mogla biti. Zahvaljujući doktoru Kingu i predsjedniku Johnsonu, sada ovdje danas stojim kao treća Afro-Amerikanka i druga žena koja predstavlja 11-tu oblast Ohio-a i pozdravljam vas u ime 43 člana kongresnog udruženja Afro-Amerikanaca koje predvodim, rekla je Marcia Fudge.

Lider demokratske većine u senatu Harry Reid je naglasio da se borba protiv rasizma u Americi nije vodila samo u glavnom gradu.

Borba za građanska prava se vodila i u autobusima kroz južnu Karolinu, Mississippi, čak i na mostu Edmund Pettus u Selmi u Alabami, rekao je Harry Reid.

Ove godine se širom zemlje organiziraju događaji obilježavanja 50-te godišnjice zakona o građanskim pravima, kao što su izložbe, predavanja, koncerti i obilježavanja istorijskih datuma koji su vodili potpisivanju tog zakona.

XS
SM
MD
LG