Linkovi

"Grad Duhova" - dokumentarac o tajnoj grupi gradjana-novinara u Raqqi koji putem društvenih medija svijetu iznose užase ISIL-a


Jedan novi dokumentarni film prati jednu tajnu grupu građana - novinara iz mjesta Raqqa u Siriji kojeg je okupirao ISIL, koji su riskirali svoje živote kako bi svijetu putem društvenih medija objelodanili užase koje su militanti činili nad civilima. Naša novinarka Penelope Poulou je razgovarala sa režiserom koji je dobio nominaciju za Oskara Matthew Heinemanom, kao I Abdul Aziz al Hamzom, koosnivače grupe pod nazivom Raqqu ubijaju tiho.

Oni su građani novinari koji se suočavaju sa nemogućim situacijama u svojoj borbi protiv Islamske države.

Film City of Ghosts, Grad duhova, dokumentira rad grupe koja se zove Raqqa is being slaughtered silently, ili u prevodu Raqqu ubijaju tiho. Ona objavljuje informacije na internetu o zločinima koje je počinio ISIL u svom samoproglašenom glavnom gradu, Raqqi, u Siriji. Tu grupu je počastvovao Odbor za zaštitu novinara, jer ona podiže veo nevidljivosti sa opkoljenih stanovnika Raqqe. Ali ona izaziva I bijes ISILa.

Abdul Aziz al Hamza je koosnivač grupe Raqqu ubijaju tiho. Rođen u Raqqi, on objašnjava šta njega I druge navodi da riskiraju svoje živote.

Poraziti ISIL kao grupu neće riješiti problem. Mi se borimo protiv ideologije ISILa, jer ISIL vidimo svugdje, ne samo u Raqqi, Siriji I Iraku. Vidimo ISIL u Evropi, u Sjedinjenim državama, u Aziji. Stoga je najvažnija stvar boriti se protiv te ideologije, kaže Abdul Aziz.

Matthew Heineman je režiser filma Grad duhova, koji je snimao pripadnike grupe Raqqu ubijaju tiho kako operiraju tajno iz sigurnih skloništa u Turskoj I Njemačkoj.

Oni su lice ovog pokreta. Oni su ti kojima se prijeti, njihove kolege su još uvijek u Raqqi dok snimamo ovaj intervju, I u ovim trenucima izvještavaju o zločinima ISILa.

Al Hamza kaže da ne zna koja ga sudbina čeka. Ali u ovom ratu protiv propagande ISILa, on neće skrivati svoj identitet.

Važno je bilo da pokažemo svoja lica, jer osobito kada smo tek počeli, mnogi su govorili da smo mi vladina grupa ili organizacija. Htjeli smo da ljudi znaju da smo lokalna grupa, da smo dio grada, kaže Al Hamza.

Na kanalu društvenih medija koji pripada ISILu, postoji prijetnja upućena meni. Ali kako mi u Raqqi kažemo, Smrt je smrt, kaze jedan od pripadnika grupe.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG