Linkovi

Cirque Du Soleil: Jedinstvena mješavina akrobatike, muzike i plesa


Ta kompanija iz Montreala u Kanadi danas ima 20 različitih predstava, od kojih se neke stalno prikazuju u Las Vegasu, Orlandu i Los Angelesu.

Već više od 30 godina, jedinstveni cirkus Cirque du Soleil zabavlja publiku širom svijeta sa svojom kombinacijom akrobatike, muzike, plesa, i klovnova. Ta kompanija iz Montreala u Kanadi danas ima 20 različitih predstava, od kojih se neke stalno prikazuju u Las Vegasu, Orlandu i Los Angelesu. Druge odlaze na turneje.

Samo nekoliko sati prije predstave, izvođači uvježbavaju za predstavu Totem, koja je inspirirana pričama o evoluciji. U velikom šatoru, 20-godišnja Shandien Larance pleše.

Ja pripadam plemenima Hopi i Navajo i dolazim iz Arizone i Novog Meksika. Plešem sa kolutovima već 10 godina, kaže Shandien.

Ona pleše kroz kolutove kako bi dočarala različite životinje.

Ples kroz kolutove je započeo kao ceremonija zacjeljenja. On potiče iz Taosa u Novom Meksiku i predstavlja prirodu, čovjeka, i ciklus života.

Njen brat, Nakora, je bio prvobitni plesač kroz krugove u predstavi Totem. Kreatori predstave su ga uposlili jer se njegov ples savršeno uklapao sa temom evolucije, kaže promotor Francis Jalbert.

Inspiracija za predstavu su bile mnoge drevne civilizacije i njihovi pogledi na to kako smo postali dio planete Zemlje. U plesu sa krugovima prikazuju početke života, kao i orla koji predstavlja našu želju da pomjerimo naše granice i odletimo, kaže Francis Jalbert.

U Totemu su izvođači i drugi američki Indijanci, a ima i dosta letenja, koje je tipično za Cirque du Soleil. Olli Torkkel je u rodnoj Finskoj bio gimnastičar prije nego se pridružio cirkusu kao akrobata.

Gledao sam Cirque du Soleil na televiziji u Finskoj kada sam bio dijete, i bio sam toliko uzbuđen njihovim izgledom. Davno sam bio odlučio da se želim prijaviti i biti dio njih, kaže Olli.

Predstava Totem ima 52 izvođača iz cijelog svijeta. Ali je potrebno mnogo više ljudi od toga koji rade na njoj. Među njima i troje koji se brinu samo o kostimima.

Kao što možete pretpostaviti, sa svim akrobatskim izvedbama na sceni, kostimi se lako pocijepaju, kaže Francis Jalbert.

Kada se ova predstava završi, kostimi se pakuju u ladice. I sve drugo koje se nalazi pod šatorom, kao i sam šator, biće spakovano i utovareno na 64 kamiona i prevezeno do naredne lokacije, gdje će izvođači ponovo pred publikom izvoditi čarolije jedinstvenog cirkusa Cirque du Soleil.
Cirque du Soleil: Jedinstvena mjesavina akrobatike, muzike i plesa
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00
XS
SM
MD
LG