Linkovi

Cilja li al-Qaida na ekonomsku infrastrukturu zapadnih zemalja?


Zračna luka u Saani, glavnom gradu Jemena (arhivski foto)
Zračna luka u Saani, glavnom gradu Jemena (arhivski foto)

Zračni teretni prijevoz odsad će sigurno prolaziti kroz znatno rigorozniju kontrolu

Američki i britanski protu-teroristički stručnjaci kažu da su bombe, skrivene među robom u transportnom zrakoplovu, napravljene u Yemenu s namjerom da eksplodiraju tijekom leta. Neki obavještajni analitičari vjeruju da al-Qaida sada cilja na ekonomsku infrastrukturu zapadnih zemalja, dok drugi misle da teroristi prelaze na jednostavnije ciljeve.

Svatko tko je koristio putničke zrakoplove nakon terorističkih napada od 11. rujna 2001. godine zna da će morati proći kroz rigoroznu sigurnosnu provjeru, od skenera pa do osobnog temeljnog pretraživanja. No, kada je prijevoz tereta u pitanju, bilo da je riječ o teretu koji se prevozi putničkim zrakoplovom ili komercijalnim transportnim kompanijama poput UPS-a, DHL-a i Fedex-a, rijetko da prolazi kroz istu sigurnosnu razinu.

Zato se i postavlja pitanje zbog čega bombe u transportnom avionu? Je li zbog toga što se takvi zrakoplovi ni izbliza ne provjeravaju kao putnički ili zato što al-Qaida s Arapskog poluotoka mijenja strategiju s pokušaja napada s masovnim žrtvama na napade koji mogu nanijeti štetu ekonomiji?

Analitičari smatraju da je al-Qaida oduvijek tražila ciljeve koji za posljedicu mogu imati ne samo veliki broj žrtava, nego i simbolično značenje.

Bivši šef nacionalne sigurnosti u FBI-u, Phillip Mudd, kaže da je upravo to razlog zbog čega je al-Qaida po drugi put napala Svjetski trgovački centar u New Yorku: „Nije pretjerano sugerirati da oni upravo i žele izvesti napad takvog strateškog značaja. Prije napada na Svjetski trgovački centar 11.rujna 2001.godine imali smo bombaški napad početkom 1990-tih. To nije napad jedino na neko osjetljivo mjesto, to je i napad na cilj koji predstavlja američku mogućnost da proširi svoju snagu izvan granice zemlje. To je napad na američki dolar!“

Bivši šef obavještajnog odjela Ministarstva domovinske sigurnosti, Charles Allen, tvrdi da teroristi smatraju da je napad na transport način usporavanja ekonomskog sustava Zapadnih zemalja, prisiljavajući ih da pažljivije pregledaju teret transportnih zrakoplova: „Neboderi-blizanci su bili rušenje ideala. Oni su bili simboli američke moći u svijetu. Teroristi, isto tako, smatraju da ukoliko mogu nanijeti štetu američkoj infrastrukturi, ciljajući na zračni prijevoz robe, a takvih je letova na tisuće svakog dana, da mogu izazvati veoma uznemiravajuće učinke. I naravno, tu je i sva moguća roba koja se prebacuje putničkim zrakoplovima.“

Drugi se, pak, analitičari ne slažu s takvim pogledom. Glenn Carle, negdašnji zamjenik šefa odjela za međunarodne prijetnje, slaže se da al-Qaida želi napasti ciljeve koji predstavljaju simbole moći. No, on vjeruje da zavjera dizanja u zrak transportnih aviona jednostavno znači da je al-Qaida primorana napadati lakše ciljeve: „Oni su imali tu doktrinu, ako se to tako može zvati, ići na simbole američke i zapadnjačke moći i prestiža, udariti na financijsku i gospodarsku snagu tako da to može prouzročiti i masovne žrtve. Mislim da će oni i nadalje htjeti to činiti i da vjerojatno to i pokušavaju. No, smatram, također, da su realisti te da će napasti kada god to budu u mogućnosti. To znači da imaju na raspolaganju veliki broj nižih ciljeva, što je, naravno, strašna opasnost.“

Uglavnom, bivši obavještajci se slažu da će sada zračni teretni prijevoz prolaziti kroz strožu sigurnost, ali, s obzirom na ogroman broj kargo letova diljem svijeta, doista nije jasno kako se to može postići.

Charles Allen kaže da će se najvjerojatnije napraviti popis specifične robe koja se šalje iz zemalja koje zaslužuju posebnu pozornost: „Bit će određenih paketa koji se šalju iz određenih zemalja, a koji će zahtijevati dodatnu provjeru.“

Nakon što su otkrivene bombe u transportnom avionu od Yemena preko Londona do Chicaga, Ministarstvo Domovinske sigurnosti priopćilo je da će biti primjetne strože kontrole u zračnim lukama, uključujući i dodatno skeniranje i kontrolu robe koja se prevozi. U međuvremenu su najveći američki prijevoznici robe u zračnom prometu, UPS i Fed-ex, suspendirali prijevoz svih pošiljki iz Yemena.

XS
SM
MD
LG