Linkovi

Bivši predsjednik Čilea Sebastijan Pinjera poginuo u padu helikoptera


Pristalica nekadašneg predsjednika Čilea Sebastijana Pinjere drži njegov portret, u Santijagu, 6. februara 2024.
Pristalica nekadašneg predsjednika Čilea Sebastijana Pinjere drži njegov portret, u Santijagu, 6. februara 2024.

Bivši predsjednik Čilea Sebastijan Pinjera poginuo je u utorak u padu helikoptera.

74-godišnji Pinjera je putovao sa još tri osobe kada je helikopter pao u jezero Ranko u južnom Čileu. Ostala tri putnika preživjela su nesreću i uspjela su da doplivaju do obale.

Nejasno ko je upravljao helikopterom, ali Pinjera je često sam letio sopstvenim helikopterom.

Pinjera je ušao u politiku 1990-ih, pošto je stekao bogatstvo koje je počelo kada je uveo kreditne kartice u Čile, tokom diktature generala Augusta Pinočea, koji je vladao od 1973. do 1990. Ulagao je u razne poduhvate, uključujući nekretnine, bankarstvo i elektronske medije.

Njegov izbor 2010. predstavljao je povratak čileanske konzervativne frakcije na vlast poslije Pinočeove diktature. Ali njegov prvi mandat bio je iscrpljen naporima za oporavak od snažnog zemljotresa i cunamija, u kojima je stradalo 525 ljudi, kao i uspješno spašavanje 33 rudara zarobljenih više od tri mjeseca u urušenom rudniku u sjevernoj pustinji Atakama.

Njegov drugi mandat od 2018. do 2022. progutali su odgovor njegove vlade na pandemiju Covida 19 i društveni nemiri izazvani malim povećanjem cijena metroa koji je evoluirao u masovne proteste zbog nejednakosti.

Pinjera je rasporedio vojsku da uguši proteste, što je dovelo do nasilnih sukoba između demonstranata i snaga bezbjednosti.

Protesti su doveli do toga da parlament pristane na održavanje referenduma za promjenu ustava Čilea iz doba diktature, ali dvije predložene povelje nisu dobile potrebnu većinu.

Pinjerin nasljednik Gabrijel Borić proglasio je u utorak trodnevnu zvaničnu žalost.

On je rekao da je Pinjera "iskreno tražio ono što je vjerovao da je najbolje za zemlju" u televizijskom govoru u kojem je obznanio njegovu smrt.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG