Linkovi

Centralna izborna komisija podnijela krivičnu prijavu protiv Dodika


Milorad Dodik
Milorad Dodik

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) prijavila je u četvrtak, 28. januara, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika Tužilaštvu BiH zbog verbalnog napada na članicu CiK BiH.

„Nakon saznanja da Tužilaštvo BiH, nakon najmanje dva obraćanja javnosti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika na press konferencijama u kojima verbalno napada članicu Centralne izborne komisije BiH gđu Vanju Bjelica-Prutinu i Centralnu izbornu komisiju BiH, nije pokrenulo postupak po službenoj dužnost, Centralna izborna komisija BiH je poduzela konkretne korake”, naveli su u saopštenju iz CIK BiH.

Milorad Dodik, koji je i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), izjavio je u četvrtak 21. januara u Doboju da je posljednja odluka CIK BiH da poništi izbore u Srebrenici i Doboju „etnički inženjering”.

On je vrijeđao članove CIK-a BiH iz reda srpskog naroda, rekavši da „samo fukara od Srbina može da glasa za poništenje izbora u Srebrenici”.

Dodik je za Vanju Bjelica-Prutina, članicu CIK-a, rekao da je „gospođa koja se predstavlja kao da je predstavnica srpskog naroda, a bila je ili je još udata za Bošnjaka u Sarajevu, muslimana”.

Kako kažu iz CiK BiH, danas sačinjena prijava protiv Milorada Dodika zbog sumnje na počinjenje krivičnog djela iz člana 145a Krivičnog zakona BiH.

„javno izazivanje ili raspirivanje nacionalne, rasne ili vjerske mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima, kao i drugima koji žive ili borave u BiH”.

Za ova krivična djela je po zakonu propisana kazna zatvora od jedne do deset godina.

„I na kraju, bez obzira na sve pritiske kojima je izložena, Centralna izborna komisija BiH će kao neovisan državni organ nastaviti raditi poslove iz svoje nadležnosti u skladu sa zakonom”, kazali su iz CIK BiH.

XS
SM
MD
LG