Linkovi

Cijepljenje protiv gripe smanjuje rizik od srčanih bolesti


Cijepljenje protiv gripe smanjuje rizik od srčanih bolesti
Cijepljenje protiv gripe smanjuje rizik od srčanih bolesti

Kad se cijepite protiv gripe, očekujete da vas cjepivo štiti od gripe. Ali, vjerojatno ne očekujete da vam to smanji i rizik od srčanih bolesti. A, upravo to bi vam se moglo dogoditi, kako ukazuje jedna nova studija

Studija britanskih znanstvenika obuhvatila je 78 tisuća ljudi, starijih od 40 godina. Voditelj studije je Niroshan Siriwardena sa Sveučilišta Lincoln:

"Naše istraživanje sugerira da je cijepljenje protiv gripe povezano sa smanjenjem relativnog rizika od srčanih bolesti u odraslih osoba za oko 19 posto."

Smanjenje je bilo još i veće - 21 posto - za osobe koje su se cijepile ranije u sezoni gripe. Rezultati su matematički bili prilagođeni kako bi odrazili činjenicu da se upravo osobe koje su u većem riziku od srčanih bolesti u većem broju cijepe protiv gripe. Dr. Siriwardena ističe da njegova studija ističe vezu ' po asocijaciji' između dva promatrana parametra, što ne znači da su oni zaista uzročno-posljedično povezani. Ali, on nudi jednu moguću vezu između naizgled nepovezanih stanja gripe i srčanog napada:

"Ključna teorija je da u srčanim arterijama koje su sužene gripa izaziva upalni proces koji povećava mogućnost da plak rupturira. Dakle, gripa potiče rupturiranje plaka i početak srčanog napada. To je teorija."

Za mnoge ljude, poruka ove studije je da postoji još jedan dodatni razlog za cijepljenje protiv gripe. No, kao pravi znanstvenik, dr. Siriwardena - s kojim smo razgovarali putem Skypea - malo drugačije analizira nalaze svoje studije:

"Konačna poruka ove studije je da trebamo daljnjim istraživanjem zagledati točno u tu povezanost gripe i srčanog napada i vidjeti radi li se o stvarnoj uzročno-posljedičnoj vezi."

Studija Niroshana Siriwardene i njegovih kolega objavljena je u časopisu "Canadian Medical Association Journal."

XS
SM
MD
LG