Linkovi

Bankomat za zlato


Bankomat za zlato
Bankomat za zlato

U dobrim vremenima i lošim, malo roba drže svoju vrijednost poput zlata

Potražnja za zlatom raste dok se nesigurnost oko europske duznicke krize nastavlja. Cijena zlata prošlu je srijedu skočila na rekordnu visinu, investitori su žurno kupovali plemenite metale kao zaštitu protiv pada eura, koji je pao na najniži nivo u odnosu na dolar u posljednjih godinu dana. Jedan poduzetnik računa na rastuću potražnju za zlatom za svoj najnoviji projekt – uredjaj poput ATM-a koji isporučuje zlato.

U dobrim vremenima i lošim, malo roba drže svoju vrijednosti poput zlata. U Indiji, najvećem svjetskom potrošaču zlata, uvoz plemenitog metala se osmerostrucio u prva tri mjeseca ove godine. Ljubiteljica zlata Pratima Raval kaže da zna i zašto: "To je ovih dana dobra i sigurna investicija. Ja čitam novine i znam da je umjesto stedeci novac uz vrlo nisku kamatnu stopu bolje imati zlato".

Ekonomisti kažu cijena zlata raste zbog pojacanih strahova oko inflacije i financijske nestabilnosti diljem svijeta. Thomas Geissler pronašao je način da izvuče korist iz rastuće potražnja za zlatom. Prošlu srijedu, njemački poduzetnik predstavio svoj najnoviji izum, automat za zlato. Cijena se zlata stalno mijenja, Geissler uvjerava svoje klijente da su njegove cijene uvijek kurentne: "Djelovanje stroja je vrlo jednostavno. Možete u njega staviti novac, ili kasnije koristiti kreditnu karticu, i mašina vam izda zlato van. Mi ćemo ažurirati cijene u našoj bazi podataka svakih deset sekundi, 24 sata na dan, stroj će držati posljednju cijenu deset minuta, tako da kupac ima dovoljno vremena da dobije ispravnu cijenu".

Geissler izabrao Abu Dhabi za predstavljanje svojeg automata za zlato. Kupci mogu kupiti zlato u malim polugama do deset grama u težini ili u zlatnim kovanicama. Geissler planira otvoriti više kioska za zlatom ako se ideja pokaze uspješnom. Analitičari kažu da Geissler nije mogao izabrati bolji trenutak. Zlato je prošlu srijedu doseglo rekordnu cijenu od 1245 dolara za uncu.

XS
SM
MD
LG