Linkovi

Trake ispitivanja terorista pronadjene u zgradi CIA


Trake ispitivanja terorista pronadjene u zgradi CIA
Trake ispitivanja terorista pronadjene u zgradi CIA

Novi izvještaji navode da se na video trakama koje centralna američka obavještajna agencija, CIA , ima u posjedu od 2007. godine , vidi glavni osumnjičenik za terorističke napade 11. septembra 2001., Ramzi bin al Shib tokom ispitivanja u jednom tajnom stranom zatvoru.

U izvještaju se navodi da snimak ne pokazuje korištenje oštrih istražnih taktika, a smatra se se jedinim snimkom ovog ispitivanja.


Associated Press citira jednog sadašnjeg i jednog bivšeg američkog zvaničnika koji kažu da je na snimku bin al Shib tokom ispitivanja koji je vodila CIA nedaleko od Rabata u Maroku. Binalshib je ključni osumnjičenik za planiranje terorističkih napada na Sjedinjene države 11. septembra 2001. godine i momentalno je u pritvornom centru Guantanamo na Cubi.

U administraciji prethodnog američkog predsjednika George W Busha je CIA uništila video trake ispitivanja osumnjičenika za terorističke aktivnosti, na kojima se vidjelo, kako se vjeruje, korištenje okrutnih tehnika ispitivanja, uključujući simulirano davljenje. Uništenje tih traka je izazvalo bijes Kongresa, i čak vodilo istrazi od strane Ministarstva pravosudja. Zbog toga se vjeruje da će upravo ovo otkriće traka biti od ogromnog značaja i vrijednosti za američku vladu.
XS
SM
MD
LG