Linkovi

CIA gradi zračnu bazu na Srednjem istoku na nenavedenoj lokaciji


CIA gradi zračnu bazu na Srednjem istoku na nenavedenoj lokaciji
CIA gradi zračnu bazu na Srednjem istoku na nenavedenoj lokaciji

Baza će se koristiti za napade naoružanim bespilotnim letjelicama na teroriste u Jemenu a bit će funkcionalna do kraja ove godine

Američki mediji javljaju da Središnja obavještajna agencija CIA gradi tajnu zračnu bazu negdje na Srednjem istoku koja će se koristiti za napade naoružanim bespilotnim letjelicama na teroriste u Jemenu. Izvještajna agencija Associated Press, koja je o tome prva izvijestila, navodi neimenovane američke dužnosnike koji kažu da će baza na nenavedenoj lokaciji biti funkcionalna do kraja ove godine.

Do gradnje ovog postrojenja dolazi u trenutku kad je američka administracija sve zabrinutija zbog terorističke organizacija al-Qaida na Arapskom poluotoku čije je sjedište u Jemenu. Ta organizacija pokušava izvršite terorističke napade na Sjedinjene Države i preuzela je kontrolu nad velikim dijelovima Jemena tijekom građanskih nemira u toj zemlji i prosvjeda protiv predsjednika Alija Abdulaha Saleha.

Jemenska vlada je dopustila neke američke vojne operacije u zemlji, a sad je dopustila da se vrše prošireni napadi na ciljeve al-Qaide. Američki dužnosnici kažu da izgradnja CIA-ine zrakoplovne baze ukazuje na to administracija predsjednika Obame promatra bespilotne letjelice kao ključno oružje protiv terorista. Napadi bespilotnim letjelicama često se vrše u Pakistanu, iako američka vlada to javno ne priznaje.

XS
SM
MD
LG