Linkovi

Američki Senat objavio izvještaj o tehnikama mučenja koje je provodila CIA


Simulacija davljenja nazvana waterboarding jedna je od tehnika koje je CIA koristila nakon 11. septembra
Simulacija davljenja nazvana waterboarding jedna je od tehnika koje je CIA koristila nakon 11. septembra

Novi izvještaj Odbora za obavještajna pitanja pri američkom Senatu, ukazuje na to da su agenti Centralne američke obavještajne agencije, CIA, podvrgavali mučenjima osumnjičenike za terorističke aktivnosti nakon terorističkih napada na Ameriku jedanaestog septembra 2001. godine - što je direktno ugrozilo ulgled Amerike koja zakonski zabranjuje mučenje.

U izvještaju senatskog odbora se kaže da je CIA maltretirala zarobljenike , ujedno ne odajući punu istinu o efikasnosti takvih metoda ispitivanja, ni Kongresu ni američkom narodu. neke od metoda ispitivanja su uključivale zatvaranje osobe u sićušan prostor, oenmogućivanje sna, i simuliranje davljenja u vodi.

Senatorica Dianne Feinstein je rekla da su zarobljenici CIA-e "prema svakom postojećem značenju te riječi, bili mučeni. "

Kada je preuzeo predsjednički položaj 2009. godine, predsjednik Barack Obama je zabranio upotrebu tzv oštrijih mjera ispitivanja, koje je bio odobrio njegov prethodnik, predsjednik Bush.

Sadašnji direktor CIA-e John Brennan je priznao da tijekom ispitivanja osumnjičenih prije nekih deset godina, CIA zaista nije uvijek poštovala standarde kojih se inače mora pridržavati. Medjutim, ta je Agencija naučila lekciju na svojim greškama, kazao je Brennan, i dodao da su takodjer mnogobrojne dragocjene informacije dobijene tim putem od osumnjičenih - informacije koje su vodile spriječavanju novih napada, hvatanju terorista i spasavanju mnogih života.

Medjutim američki senator John McCain, koji je bio mučen kao zarobljenik snaga Sjevernog Vijetnama, je odbio takvo stajalište, rekavši da mučenje vodi mnogo češće pogrešnim informacijama nego pravilne akcije sakupljanja podataka.

Senatorica Dianne Feinstein, predsjedavajuća Odbora za obavještajna pitanja je kazala tokom prezentiranja izvjestaja:

„Svrha izvještaja je objavljivanje činjenica o tajnom programu i njegovim, po mom mišljenju, šokantnim rezultatima. Izvještaj prikazuje brutalnost koja je u direktnoj suprotnosti sa vrlinama našeg društva.“


Neki zvaničnici i članovi Kongresa su zabrinuti da bi ekstremističke grupe mogle iskoristiti izvještaj za dodatnu anti-američku propagandu.


Mike Rogers, Kongresmen - republikanac govori:
„Izvještaj čak ne mora biti ni tačan da bi ga oni iskoristili, dovoljno je da oni bvjeruju u njega. Grupa Islamska država će ga sigurno iskoristiti, ovo je za njih ogromna dobit.“


Američka vojska je u medjuvremenu podigla stepen pripravnosti zbog mogućih napada na američke misije u inostranstvu.


Još jednom kongresmen Mike Rogers:
„To će u stvari izazvati nasilje i vjerovatno odnijeti mnoge ljudske živote.“


Administracija bivšeg predsjednika George W Busha je oštro kritizirana kada su svojevremeno objavljeni tek neki od detalja o pomenutoj tehnici i tajnim zatvorima, koje je CIA uspostavila u inostranstvu poslije 11. Septembra 2001. U međuvremenu su ti zatvorski objekti zatvoreni.


U programu televizijske mreže CBS, Face the Nation, bivši direktor CIA Michael Hayden je odbacio tvrdnje da je program ispitivanja osumnjičenih bio neuspješan, i dodao:

„Reći da smo bezlično lagali tijekom dužeg perioda, svakome o programu, i reći da nije dao nikakve rezultate - to se granični sa fantazijom. “

Predsjednik Obama je ranije priznao da su neki od načina ispitivanja osumnjičenika bili ravni mučenju.

Barack Obama, američki predsjednik:

„Mučili smo neke ljude. Činili smo neke stvari koje su suprotne našim moralnim načelima.“


Bijela kuća je saoćila da podržava objavljivanje izvještaja senatskog Odbora.


„Administracija snažno podržava objavljivanje dijelova izveštaja, s kojih je skinuta oznaka državne tajne. Predsjednik je prvog ili drugog dana po stupanju na dužnost poduzeo korake, putem svoje izvršne moći, da se okončaju taktike ispitivanja opisane u izvještaju.“ kazao je Josh Earnest, glasnogovornik Bijele Kuće.


U izvještaju su iznijeti detalji tehnike ispitivanja osumnjičenih kao što su uskraćivanje sna i takozvani „waterboarding“, koji simulira osjećaj davljenja.

XS
SM
MD
LG