Linkovi

CIA pokušava da regrutuje ruske zvaničnike - uz pomoć videa


Znak Centralne obaveštajne agencije prikazan na ulazu u sjedište CIA-e
Znak Centralne obaveštajne agencije prikazan na ulazu u sjedište CIA-e

Američka Centralna obavještajna agencija (CIA), koja pokušava da regrutuje još Rusa kao špijune, objavila je video snimak koji cilja na zvaničnike Moskve sa pozivom da kažu istinu o sistemu za koji kaže da je prepun lažljivaca.

Direktor CIA-e William Burns izjavio je u julu da nezadovoljstvo nekih Rusa u vezi sa ratom u Ukrajini stvara rijetku priliku za regrutovanje špijuna i da bi CIA to trebalo da koristi.

Agencija je objavila video na ruskom jeziku pod naslovom "Zašto sam kontaktirao CIA-u - za sebe" na društvenim mrežama, koji pokazuje nekog ko bi trebalo da bude ruski zvaničnik koji hoda kroz snijeg, kroz nešto što izgleda kao ruski grad.

"Insistirao sam svima da je beskrupulozno iskriviti istinu u izvještajima, ali su napredovali upravo oni koji su to uradili", kaže naracija na ruskom preko videa.

"Prije nego što sam vjerovao da istina ima neku vrijednost", video pokazuje kako glumac koji glumi ruskog zvaničnika ulazi u zgradu ruske vlade i pokazuje svoju propusnicu iznad dvoglavog orla Rusije.

"Oni oko tebe možda ne žele da čuju istinu. Ali mi želimo", navodi se u videu prije nego što se detaljno opisuje način kako da se kontaktira CIA, koja se nalazi u Langleyju, u saveznoj državi Virginia. "Integritet se nagrađuje."

Nakon velikih neuspjeha u vezi sa terorističim napadima 11. septembra i američkim ratom u Iraku, američke i britanske špijunske agencije tvrde da su bile uspješne kada je riječ o ruskoj invaziji na Ukrajinu, jer su unaprijed upozorile na planove Kremlja.

Moskva je toliko teška za rad zapadnih špijuna da su razvili "Moskovska pravila" u sovjetska vremena. To je promijenjeno za modernu Rusiju.

Ruski zvaničnici optužuju Britaniju i Sjedinjene Države da podržavaju Ukrajinu u pokušaju da razdvoje Rusiju i uzmu njene prirodne resurse - tvrdnje koje Washington i London poriču.

Putin, bivši špijun KGB-a koji je služio u nekadašnjoj Istočnoj Njemačkoj, povratio je dio uticaja nekada moćnih sovjetskih obavještajnih agencija, iako CIA kaže da je šef Kremlja bio slabo informisan o stvarnoj situaciji u Ukrajini prije svoje odluke o invaziji.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG