Linkovi

Promjene u vrhu američke nacionalne sigurnosti


Promjene u vrhu američke nacionalne sigurnosti
Promjene u vrhu američke nacionalne sigurnosti

Američki predsjednik Barack Obama je jučer saopćio ključne promjene u svom timu za nacionalnu sigurnost, koje kako kažu analitičari dolaze u kritičnom periodu američkog rata u Afganistanu.

Američki predsjednik Barack Obama je jučer saopćio ključne promjene u svom timu za nacionalnu sigurnost, koje kako kažu analitičari dolaze u kritičnom periodu američkog rata u Afganistanu.

"Biće to izvanredan tim", rekao je predsjednik Obama.

Čovijeka koji je donio novu strategiju u borbi protiv terorizma u Afganistanu predsjednik je odabrao da bude na čelu špijunske organizacije. Zapovjednik NATO i Američkih snaga u Afganistanu, general David Petraeus.

"Ja jako cijenim ljude koji rade za Centralnu obavještaj nu službu", rekao je Petraeus.

David Petraeus
David Petraeus

Ukoliko bude potvrdjen, general Petraeus će nasljediti čovijeka poznatog po unošenju kohezije u CIA-u i suradnji sa Kongresom, Leona Panettu. I ukoliko Panetta bude potvrdjen, on će preuzeti mjesto ministra odbrane od Roberta Gates koji odlazi u penziju.

"Kao sin imigranata, odgajan sam u uvjerenju da nemožemo biti slobodni ukoliko nismo sigurni", rekao je prilikom nominiranja Leon Panetta.

Predsjednik Obama je, takodjer, imenovao veterana diplomatu Ryana Crockera za ambasadora u Afganistanu. To su velike promjene u samim vrhovima u vrijeme kada američka kao i saveznička podrška tom ratu opada.

Anthony Cordesman, iz Centra za Strategiju i medjunarodne studije kaže:

Leon Panetta
Leon Panetta

"Bez obzira kakve su njegove vrline i mane, mi smo mu posvećeni. Stvarni problem sa kojim će se svi oni susresti je pitanje mogućnosti ponovnog uspostavljanja odnosa sa Karzaijem i vladom Afganistana, znajući da nemamo druge opcije."

Povjerljivi dokumenti koji su dospjeli do javnosti pokazuju da je sadašnji američki ambasador u Afganistanu, Karl Eikenberry kritizirao vladu afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija. Cordesmen kaže da je Crocker dobar izbor:

"On je poznata ličnost u State Departmentu, uživa povjerenje Ministarstva odbrane, ali ga cijeni i vlada Afganistana."

Mnogi obavještajni analitičari kažu da je Leon Panetta preuzeo CIA u kritično vrijeme i zadobio povjerenje uposlenika agencije.

Američki vojnici u Afganistanu
Američki vojnici u Afganistanu

Bivši direktor CIA John McLaughlin podsjeća:

"Mi nismo u veremnu, kakvo je bilo, na primjer, poslije pada Berlinskog zida kada su fondovi CIA smanjeni za 23 procenta. Nismo ni u periodu velikih skandala i kontroverzi kakve smo povremeno vidjali u prošlosti."

Panetta ima razna iskustva u Washingtonu. On se zna nositi sa smanjivanjem budžeta i razumije kako politika funkcionira u Washingtonu. Sve to zna i Petraeus.

I ma koliko izgledalo čudno da šef špijuna predvodi vojsku, a vrhunski general špijunsku agenciju, eksperti kažu da je to ovih dana normalno.

"CIA je u ovoj deceniji tiješnje radila sa američkom vojskom nego ikada u istoriji, počevši od prvih dana u Afganistanu, i idući kroz Irak i trenutnu situaciju u Afganistanu gdje su CIA i vojni zapovjednici integrirani u jedinice i rade zajedno", kaže bivši direktor CIA John McLaughlin.

U julu je planiran početak smanjivanja američkih vojnika u Afganistanu. General Petraeus će ostati da to nadgleda jer se njegov odlazak iz Afganistana ne očekuje prije septembra.

XS
SM
MD
LG