Linkovi

CIA formira grupu koja će se fokusirati na Kinu


CIA logo
CIA logo

Američka Centralna obavještajna agencija (CIA) saopštila je 7. oktobra da je oformirala novu grupu koja će se fokusirati samo na Kinu i izazove nacionalne sigurnosti koje ona predstavlja, nazivajući je najzabačenijom prijetnjom sa kojom se SAD suočava.

Ovaj centar formiran je "radi rješavanja globalnog izazova koji predstavlja Kina, a čiji rad zalazi u sve ogranke Agencije", navodi se u saopštenju CIA-e, prenosi Reuters.

Direktor CIA-e William Burns naglasio je da prijetnja dolazi od kineske Vlade, a ne od njenog naroda, te da je cilj bio objediniti posao koji špijunska agencija obavlja u vezi sa Kinom.

"Centar kineske misije (CMC) će dodatno ojačati naš kolektivni rad na najvažnijoj geopolitičkoj prijetnji sa kojom se suočavamo u 21. vijeku, sve kontradiktornijoj kineskoj Vladi", rekao je Burns.

On je naveo da će CIA i dalje nastaviti da usmjerava pažnju na "agresivnu Rusiju, kontroverznu Sjevernu Koreju i neprijateljski nastrojen Iran".

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG