Linkovi

Direktor CIA-e razgovora sa zvaničnicima u Moskvi o odnosima SAD i Rusije


Arhiv - Direktor CIA William Burns svjedoči u Predstavničkom domu
Arhiv - Direktor CIA William Burns svjedoči u Predstavničkom domu

Direktor američke Centralne obavještajne agencije (CIA) William Burns boravi u rijetkoj posjeti Moskvi, gdje sa zvaničnicima razgovara o odnosima Sjedinjenih Država i Rusije, što je najnoviji u nizu kontakata dvije zemlje na visokom nivou, prenosi agencija Reuters.

Portparol američke ambasade saopštio je da Burns predvodi delegaciju visokih američkih zvaničnika u posjeti Moskvi u utorak i srijedu na zahtjev predsjednika Joea Bidena.

"Sastaju se sa članovima ruske vlade da bi razgovarali o nizu pitanja u bilateralnim odnosima", naveo je neimenovani portparol.

Ruski Savjet bezbjednosti saopštio je da se Burns, bivši američki ambasador u Moskvi koji govori ruski jezik, sastao sa Nikolajom Patruševom, sekretarom Savjeta i bivšim šefom ruske obavještajne službe.

Ni jedna strana nije iznijela detalje razgovora. Odnosi dvije zemlje su znatno pogoršani zbog niza pitanja među kojima su ruski cyber napadi na američke mete, podrška koju Kremlj pruža sirijskom predsjedniku Basharu al Asadu, zatvaranje opozicionog političara Alekseja Navalnog i ruski potezi prema Ukrajini i aneksija Krima 2014. godine.

Biden je prošlog mjeseca u Moskvu poslao državnu podsekretaricu Victoriju Nuland, jednu od vodećih stručnjaka za Rusiju, ali nije bilo pomaka u rješenju spora dvije zemlje u pogledu broja zaposlenih u ambasadama dvije zemlje.

Biden se u junu u Ženevi sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, poslije čega je rekao da će biti potrebno šest mjeseci do godinu da se utvrdi da li dvije zemlje mogu da pokrenu sadržajan strateški dijalog.

Putin često kritikuje SAD, ali je prošlog mjeseca rekao da ima konstruktivne odnose sa Bidenom. Kremlj je saopštio da je novi sastanak dvojice lidera ove godine realna mogućnost.

XS
SM
MD
LG