Linkovi

Christine Lagarde - nova direktorica Međunarodnog monetarnog fonda


Christine Lagarde na ulazu u Međunarodni monetarni fond
Christine Lagarde na ulazu u Međunarodni monetarni fond

Christine Lagarde, po profesiji odvjetnica, ministrica je financija Francuske od 2007. Prije toga, dvije je godine bila ministrica vanjske trgovine.

Francuska ministrica financija Christine Lagarde izabrana je za novu direktoricu Međunarodnog monetarnog fonda.

Gospođa Lagarde, po profesiji odvjetnica, ministrica je financija Francuske od 2007. Prije toga, dvije je godine bila ministrica vanjske trgovine.

Upravno vijeće Fonda odluku o njezinom izboru objavilo je jučer, nakon što je Christine Lagarde osigurala podršku Sjedinjenih Država, ali i Rusije i Brazila.

Ona će biti prva žena na čelu te međunarodne organizacije koja ima 187 članica. Njezin petogodišnji mandat počinje 5 srpnja.

Položaj direktora bio je upražnjen posljednjih mjesec i pol dana, nakon što je u New Yorku uhićen Dominique Strauss-Kahn, koji je neposredno nakon hapšenja bio optužen za napad na jednu hotelsku sobaricu.

Strauss-Kahn tvrdi da optužbe nisu istinite.

Međunarodni monetarni fond daje zajmove i stručnu pomoć državama koje su u ekonomsko-financijskoj krizi. U aktualnoj krizi s grčkim državnim dugom, MMF ima ključnu ulogu.

Prema neslužbenom sporazumu Amerike i Europe iz doba osnivanja Fonda, direktor MMF-a je iz Europe, a prvi čovjek Svjetske banke – Amerikanac.

U postupku izbora novog direktora više je zemalja u razvoju - pogotovo one s velikim ekonomijama – tražilo da se direktor više ne bira po državnom ključu.

XS
SM
MD
LG