Linkovi

Chris Smith: "BiH je položila svaki test i trebala bi biti u NATO-u i Evropskoj uniji"


Kongresmen Chris Smith u razgovoru sa Amrom Alirejsovic
Kongresmen Chris Smith u razgovoru sa Amrom Alirejsovic

Svjedoci smo nastojanja da se ne udovoljava legitimnoj volji i aspiracijama naroda u BiH, koji želi pluralističko društvo sa vladavinom zakona i poštivanjem ljudskih prava, bez međunarodnog miješanja. Narod u BiH je apsolutno sposoban da donosi dobre zakone, ali jednostavno nije imao priliku za to, kaže Chris Smith.

Kongresmen iz savezne države New Jersey, Chris Smith, je poznat po svom zalaganju po brojnim pitanjima, od ljudskih prava u Kini, preko trgovine ljudima, do Srebrenice. Njega dobro poznajemo i kao jednog od članova Kluba prijatelja BiH u američkom kongresu. Kongresmen Smith je dobar poznavalac prilika u BiH, i tamošnju situaciju uvijek prati sa velikim interesovanjem. On je također i jedan od dobitnika ovogodišnje nagrade za liderstvo u kongresu koju svake godine dodjeljuje organizacija za pomoć izbjeglicama Refugees International. Organizacija je sinoć održala svečanu večeru i dodjelu nagrada u velikoj dvorani Andrew Mellon u centru Washingtona, nedaleko od Glasa Amerike. Tu priliku smo iskoristili da, između ostalog, sa kongresmenom Smithom razgovaramo i o trenutnoj situaciji u BiH.

SMITH: Vjerujem da je BiH položila svaki test i da bi trebala biti u NATO-u i Evropskoj uniji. Ali taj put zasigurno koče elementi za donošenje zakona uspostavljeni Dejtonom. To, u najvećoj mjeri, nije krivica bosanskog naroda. Dejton je bio donešen kako bi pomogao zaustaviti užasnu situaciju i agresiju. Ali sposobnost da se vlada sa zakonom koji omogućava entitetima da obstruiraju donošenje zakona, Bosnu čini zavisnom o uredu visokog predstavnika. Smatram da se moraju donijeti ustavne reforme, i to mora biti prava vrsta reforme, tu morate biti veoma oprezni. Stanovnici BiH zaslužuju dobar ustav i zaslužuju ga sada.

VOA: Šta je to što stoji na putu tih reformi?

SMITH: Teško je reći, ali je očigledno da određene frakcije to obstruiraju, osobito u Republici srpskoj. Svjedoci smo nastojanja da se ne udovoljava legitimnoj volji i aspiracijama naroda u BiH, koji želi pluralističko društvo sa vladavinom zakona i poštivanjem ljudskih prava, bez međunarodnog miješanja. Narod u BiH je apsolutno sposoban da donosi dobre zakone, ali jednostavno nije imao priliku za to.

Chris Smith prima nagradu organizacije Refugees International
Chris Smith prima nagradu organizacije Refugees International

Sjećam se šoka i nevjerice koju smo svi osjećali kada su Mladićeve i Karadžićeve snage granatirale Sarajevo. A svi se isto tako sjećamo i olimpijade. I tada smo se svi zapitali kako je moguće da je grad koji je tada bio, ali i danas još uvijek jeste, dragulj, mogao biti uvučen u takav rat. Međutim još uvijek ima ljudi koji nisu naučili lekciju mira i koji razmišljaju na veoma ograničen način. To znači da novi ratovi mogu izbiti bilo gdje i to je još jedan razlog više zašto je potreban novi sveobuhvatni ustav, kako bi stanovnici BiH mogli osjećati da vlada služi njima, da se svi glasovi čuju. Argumenti se bolje čuju sa glasom, nego sa metcima.

VOA: Nedavno smo obilježili 20-tu godišnjicu od početka rata u BiH. Kako Vi vidite Bosnu za 20 godina?

SMITH: Vjerujem da BiH čeka da uznapreduje na ekonomski i svaki drugi način. To je, u kulturnom smislu uvijek bila zemlja sa bogatom istorijom. Ali sam zabrinut za demografski trend u Bosni, kao i za demografski trend u ostalim dijelovima Evrope, uključujući i Rusiju. Vidjeli smo veliko opadanje u tom pogledu, i stanovnici Bosne bi također trebali biti zabrinuti. Obitelji su glavna jezgra društva i vlada bi trebala podsticati i iskazati solidarnost sa onima koji žele stupiti u brak i imati djecu.

XS
SM
MD
LG