Linkovi

Chollet stiže danas na Zapadni Balkan


Derek Chollet
Derek Chollet

Specijalni savjetnik američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena, Derek Chollet, posjetit će od 11. do 13. januara Srbiju, Kosovo i Sjevernu Makedoniju, kaže se u saopštenju State Departmenta.

Cholletov dolazak na Zapadni Balkan, kako se navodi, „ima za cilj da podvuče trajnu posvećeost SAD-a miru, stabilnosti i prosperitetu na Zapadnom Balkanu”.

U saopštenju State Depatmenta se ne navodi da će Chollet posjetiti BiH.

Zvaničnik State Departmenta dolazi 11. januara u Skoplje, gdje će sa zvaničnicima Sjeverne Makedonije razgovarati o ekonomiji, energetici i borbi protiv korupcije.

Na Kosovu će se susrest sa zvaničnicima Vlade i drugim političarima, te predstavnicima civilnog društva kako bi razgovarao o američkim naporima da pomognu u euroatlantskim integracijama kroz dijalog uz podršku EU za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, usredsređenih na međusobno priznavanje.

Chollet odlazi u Beograd 12. januara, gdje će sa rukovodstvom Vlade razgovarati o energetskoj bezbjednosti i regionalnoj ekonomskoj integraciji, te napretku Srbije ka pristupanju u EU.

Također će razgovarati o ulozi Srbije u jačanju regionalnog mira i bezbjednosti i njenom kontinuiranom angažovanju u dijalogu koji vodi EU u cilju normalizacije odnosa sa Kosovom.

Chollet je trebao posjetiti Zapadni Balkan u decembru, ali je taj put otkazao jer je bio pozitivan na testu na koronavirus. On je tada trebao posjetiti i BiH.

Chollet pred posjetu Zapadnom Balkanu: Želimo da Srbija i Kosovo razgovaraju
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG