Linkovi

Chollet: SAD očekuju da Kosovo ispuni sve obaveze u dijalogu sa Srbijom


Derek Chollet
Derek Chollet

Savjetnik u State Departmentu Derek Chollet izjavio je da Zajednica opština sa srpskom većinom treba da bude osnovana u skladu sa Ustavom Kosova – istakavši da je to zakonska obaveza.

Chollet je, u intervjuu sa grupom novinara lokalnih kosovskih medija, poručio da Sjedinjene Države očekuju da Kosovo ispuni sve svoje obaveze u dijalogu sa Srbijom, koje podrazumijevaju osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Američki zvaničnik, koji na Balkanu boravi u zvaničnim posjetama Skoplju, Prištini i Beogradu, poručio je da SAD očekuju od Vlade Kosova predloge u vezi sa tim pitanjem.

„Potrebno je da bude jasno da ne želimo da podržimo organizaciju poput Republike Srpske. Ne tražimo od Kosova bilo kakav angažman koji je u neskladu sa Ustavom i odlukom Ustavnog suda iz 2015. godine. Skupština Kosova je ratifikovala Briselske sporazume i Ustavni sud je rekao da je neophodno osnovati Zajednicu opština sa srpskom većinom – za šta vjerujemo da je postala zakonska obaveza za Vladu Kosova”, rekao je on.

On je istakao i da su nedavni događaji na sjeveru Kosova ukazali na značaj njenog osnivanja.

Američki zvaničnik je kao teške događaje opisao tronedjeljne blokade saobraćajnica na sjeveru Kosova uspostavljene nakon privođenja bivšeg kosovskog policajca srpske nacionalnosti Dejana Pantića - pod sumnjom da je napao članove kosovske Centralne izborne komisije.

Barikade su uklonjene krajem decembra pošto je privedeni prebačen u kućni pritvor. Pantić je bio jedan od stotina policajaca iz redova srpske zajednice koji su napustili radna mjesta zbog neslaganja sa odlukom Vlade u Prištini da zabrani korišćenje registarskih tablica kosovskih gradova tablica koje izdaje Srbija.

Američki zvaničnik je tokom razgovora sa medijima na Kosovu stanje u institucijama na sjeveru označio kao zabrinjavajuće.

„Potrebno je okončati ciklus stagnacije i vrijeme je da se krene na posao. Jedna od naših poruka, koju ćemo ponoviti u Beogradu, je da energiju želimo da usmjerimo na evroatlantsku budućnost Kosova. Manje energije želimo da trošimo na rešavanje kriza. Dakle, naša poruka ovdje i u Beogradu je da se izbegavaju provokativne radnje i ekalacije i da stvar treba uzeti u svoje ruke”, rekao je Chollet.

Prema njegovim riječima, potrebno je da se Kosovo i Srbija uključe u razgovore koje vodi Evropska unija – što će doprinijeti sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji odnosa – zasnovanom na uzajamnom priznanju.

„Dijalog će Kosovu obezbediti evropsku i evroatlantsku budućnost”, zaključio je američki diplomata koji na Zapadnom Balkanu boravi u nastojanju intenziviranja dijaloga Kosova i Srbije i promovisanja procesa integrisanja.

U četvrtak će boraviti u prijestonlici Srbije Beogradu – u trenutku osnaživanja napora za postizanje sporazuma Kosova i Srbije zasnovanog na evropskom prijedlogu – zasnovanog na njemačko-francuskoj inicijativi.

XS
SM
MD
LG