Linkovi

Čokolada je dobra za srce-uživajte u njenim dobrobitima!


Čokolada je dobra za srce-uživajte u njenim dobrobitima!
Čokolada je dobra za srce-uživajte u njenim dobrobitima!

Čokolada smanjuje krvni pritisak i poboljšava sposobnosti inzulina da regulira šećer u krvi.

Mnogi u Sjedinjenim državama i širom svijeta, 14. februara, na Valentinovo, dan zaljubljenih, vole dijeliti specijalne poklone sa specijalnim osobama u svom životu. Prvobitno dan kojim se odavala počast kršćanskom svecu, on se u moderno doba ne povezuje ni sa kakvom vjerom. Taj dan je postao sinonim sa izrazima ljubavi, a na dan zaljubljenih to je obično čokolada. Iako se neki možda osjećaju krivim ako moraju podijeliti takav poklon, koji ima puno masnoće i kalorija, nutricionisti kažu da malo čokolade zapravo može biti jako dobro za vaše zdravlje.

Za Valentinovo, dan zaljubljenih, Amerikanci kupe čokoladnih poslastica u vrijednosti od 700 miliona dolara. Iako ima puno masnoće, tamna čokolada je, kako su pokazala nedavna istraživanja, dobra za srce. Istražitelji su naime pronašli da tamna čokolada i aspirin na sličan način utječu na krv. Oni razrjeđuju krv kako bi ona lakše proticala čak i kroz djelimično začepljene arterije, što može smanjiti mogućnost dobijanja srčanog udara. Ali za ljubitelje čokolade, koristi po zdravlje su još veći. Nutricionista Tammy Roberts objašnjava.

Istraživanja pokazuju da tamna čokolada sadrži flavonoide.

Najbolja kombinacija antioksidanasa: čokolada i jagode
Najbolja kombinacija antioksidanasa: čokolada i jagode

Flavonoidi su hranljive materije koje se mogu naći u različitim biljkama. Oni pomažu zaštiti biljaka od bolesti i insekata. Kada jedemo hranu bogatu flavonoidima, oni podstiču naš imunološki sistem da proizvodi enzime, odnosno proteine, koji smanjuju rizik dobijanja nekih vrsta raka, srčanih bolesti, i drugih bolesti koje se povezuju sa starenjem. Izvedena je zapravo 21 naučna studija sa više od 2 hiljade i 600 pacijenata koja je istražila efekte tamne čokolade na srce. Studije su pokazale da je tamna čokolada smanjila krvni pritisak i poboljšala sposobnosti inzulina da regulira šećer u krvi. Tammy Roberts kaže da se flavonoidi također mogu naći u nečemu što je veoma ukusno umočeno u čokoladu, a to su jagode.

Koristi po zdravlje u čokoladu umočenih jagoda su da i čokolada i jagode sadrže antioksidanse, koji su važni za funkciju imunološkog sistema i sprječavanje infekcija, kaže Tammy Roberts.

Čokolada je dobra za srce-uživajte u njenim dobrobitima!
Čokolada je dobra za srce-uživajte u njenim dobrobitima!

Ona dodaje da je najbolji poklon za Valentinovo voće i čokolada.

Kada za Valentinovo nekome poklonite košaru punu voća sa samo malo čokolade, onda im zaista iskazujete najbolju vrstu ljubavi, jer im dajete puno antioksidanasa i vitamina C sa dovoljno čokolade da to sve zasladi, kaže Tammy Roberts.

Dakle, jedino što morate zapamtiti je da ne zaboravite tamnu čokoladu.

XS
SM
MD
LG