Linkovi

Sve veći broj kineskih turista u Americi


San Francisco je glavna destinacija za kineske turiste, I sporazum između Kine i Sjedinjenih država postignut počekom ovog mjeseca u Pekingu bi trebao privući još veći broj kineskih turista ka američkim destinacijama. Naš novinar Mike oSullivan je proveo dan u San Franciscu sa nekim posjetiteljima iz Kine kako bi saznao šta ih to privlači.

Veći gradovi na zapadnoj obali su obavezna destinacija za kineske turističke grupe, koje obavezno obilaze ikonski most Golden gate u San Franciscu. Li Hong, koja je tu došla sa svojom kćerkom, kaže da je sve impresivno.

Divno je. Ovo mi je prva posjeta Sjedinjenim državama. Jako je lijepo, osobito jer je trenutno veliki problem u Kini zagađenje. Osjećam da je zrak ovdje mnogo čistiji. Plavo nebo, bijeli oblaci—u Kini bi to bio luksuz. Ovdje ima manje ljudi i zgrade nisu visoke. Moj prvi utisak je jako dobar, kaže ona.

Očekuje se da će turizam rasti otkako su Sjedinjene države i Kina ovog mjeseca objavili da će produžiti turističke vize sa više ulazaka za turiste iz obje zemlje sa trenutno dozvoljene jedne godine na maksimalno trajanje do 10 godina. Harry Chen iz agencije Joy Holiday u San Franciscu vodi turiste iz Azije u obilazak američkih gradova i pejzaža, uključujući i nacionalne parkove. On kaže da će promjena vizne politike pomoći ekonomijama obje zemlje.

Mislim i da je to izvenredan način da dvije kulture nešto nauče jedna od druge, da grade prijateljstvo, razumjevanje, kaže Harry Chen.

Troje prijatelja će vidjeti mnoga mjesta. Ni Xi iz Shenzena kaže da tu započinju svoju posjetu.

Ovdje smo samo jedan dan a onda idemo u Los Angeles na tri, četiri dana. Tamo bi smo htjeli ići u kupovinu. A nakon toga u Grand Canyon i Las Vegas. Osobito želim vidjeti pejzaže, a onda kockarnice Las Vegasa, kaže Ni Xi.

Posjetitelji u San Franciscu uživaju u svojstvenim dijelovima grada. Jedna od stanica na turističkom obilasku je Haight Ashbury, centar mladih 60tih godina prošlog vijeka, kao i dio Castro, u kojem žive većinom homoseksualci. Turistički vodič LanKun Weidner kaže da je kineskim turistima takva raznolikost uzbudljiva.

Možete vidjeti ljude od svugdje, zatim različitu hranu, arhitekturu, čak i životne stilove.

Na drugom dijelu grada, kompanija All About Chinatown Linde Lee nudi specijalizirane turističke šetnje. Posjetitelji iz Kine, ali i zapadnih zemalja, uče istoriju Kineza na zapadnoj obali. Za posjetitelje iz Azije, neke su scene poznate, kao jedna od prodavnica u kojima se prodaju tradicionalni kineski ljekoviti preparati. Ali drugi nisu, kao kinesko američka inovacija kolačića sa porukom o sreći, izumljena u Kaliforniji. To je sve dio priče o San Franciscu, i o Americi, u koju dolazi sve više i više posjetitelja iz Kine.

XS
SM
MD
LG