Linkovi

Amerika sve privlačnija za kineske turiste


Amerika sve privlačnija za kineske turiste
Amerika sve privlačnija za kineske turiste

Lanac Hilton mnoge od svojih hotela širom svijeta prilagođava gostima iz Kine.

Sve više Kineza turistički putuje u inostranstvo. Njihov broj se toliko povećava da je lanac hotela Hilton platio Odjelu za orjentalne i afričke studije pri univerzitetu u Londonu da provede istraživanje o novom talasu kineskih turista. To istraživanje je navelo lanac Hilton da mnoge od svojih hotela širom svijeta prilagodi gostima iz Kine. Novinarka Glasa Amerike Elizabeth Lee je posjetila San Francisco i Los Angeles kako bi potražila objašnjenje zašto mnogi Kinezi žele putovati u inostranstvo.

Za mnoge od turista, doručak u hotelu u Los Angelesu je njihov prvi obrok u Sjedinjenim državama. I mnogi od njih su iznenađeni ponudom hotelske kuhinje. Pržena riža, valjušci od tijesta, i druga kineska jela nalaze se na jelovniku. To je bilo prijatno iznenađenje za Zhou Yian, turističkog vodiča.

Bila sam dirnuta, kao da nema puno razlike u odnosu na ono što imamo kod kuće, kaže Zhou Yian.

Ona kaže da doručak nije jedino iznenađenje. U svojoj sobi ona može gledati i nekoliko televizijskih kanala na kineskom jeziku. Ovakva ponuda je dio novih nastojanja hotela Hilton da privuku posjetitelje iz Kine. 50-tak hotela Hilton širom svijeta je dio programa pod nazivom Hilton Huanying, što na kineskom znači Dobrodošli. Hoteli također nude papuče, kineske čajeve i kineske čajnike u sobama, kao i osoblje koje govori kineski. U ovom Hilton hotelu u San Franciscu, većina osoblja su Kinezi, kaže generalni menadžer KevinO' Brien.

Kinezi u Americi kupuju čak i one stvari proizvedene u Kini
Kinezi u Americi kupuju čak i one stvari proizvedene u Kini

Uvijek smo bili fokusirani na kinesko tržište. Ove godine je ono za nas uveliko poraslo, kaže on.

Studija univerziteta u Londonu pokazuje da je više od 57 miliona turista iz Kine prošle godine putovalo u inostranstvo, što je za 20% više u odnosu na godinu prije. Turističke atrakcije i hotelski lanci širom svijeta sada imaju internet stranice na kineskom jeziku kako bi udovoljili potrebama kineskih turista. Dok mnogi Kinezi putuju u azijske zemlje, sve više njih odlazi i u druge dijelove svijeta. Sjedinjene države su jedna od najpopularnijih destinacija. Zhou Yian kaže da za to postoje dva razloga.

Kao prvi, kineska valuta Yuan je jača od dolara, tako da je za njih jeftinije kupovati u Sjedinjenim državama. Kao drugo, Sjedinjene države su najjača zemlja na svijetu, i turisti je zato žele posjetiti, kaže Zhou Yian.

Ona kaže da je jedna od najvećih atrakcija u Sjedinjenim državama upravo kupovina, čak i kada su u pitanju one stvari koje su proizvedene u Kini.

Mnoge američke kompanije imaju fabrike u Kini, ali standardi su viši za one proizvode koji se prodaju u inostranstvu, nego u samoj Kini. Oni moraju održavati globalni standard, kaže Zhou Yian.

Stoga je sljedeća stanica za njenu turističku grupu željnu kupovine-Las Vegas.

XS
SM
MD
LG