Linkovi

Da li će ovogodišnja Nobelova nagrada za mir voditi većim slobodama u Kini?


Da li će ovogodišnja Nobelova nagrada za mir voditi većim slobodama u Kini?
Da li će ovogodišnja Nobelova nagrada za mir voditi većim slobodama u Kini?

Uhapšeni kineski disident Liu Xiaobo je dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za mir i ove sedmice u Norveškoj će biti održana ceremonija u njegovu čast. Međutim kineska vlada kaže da se dodjela nagrade njemu od strane nobelovog odbora suprotstavlja sa njenim ciljevima i uvreda je za nagradu za mir.

Uhapšeni kineski disident Liu Xiaobo je dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za mir i ove sedmice u Norveškoj će biti održana ceremonija u njegovu čast. Liu je veteran pro-demokratskih prosvjeda na trgu Tiananmen 1989 i jedan je od najistaknutijih kineskih aktivista. Novinarka Glasa Amerike Elizabeth Lee je razgovarala sa još dvojicom bivših prosvjednika sa trga Tiananmen, koji su podijelili svoja razmišljanja o nagradi za mir i budućnosti Kine.

1989, pokret studenata koji su pozivali na demokraciju u Kini je bio nasilno ugušen na trgu Tiananmen u Pekingu. Zhang Boli je bio među onima koji su pobjegli od racije i naselili se u Sjedinjene države. On kaže da je izgubio sve što je imao u Kini, ali da je našao nadu u vjeri. On je sada kršćanski svećenik u Sjedinjenim državama i kaže da se Kina dramatično izmijenila kao rezultat onoga što se desilo na Tiananmenu.

Počeli su razvijati ekonomiju i ljudima su dali nešto više slobode. Na primjer, sve dok ne govorite i ne radite protiv vlade, možete imati druge slobode, kaže Zhang Boli.

Yang Jianli je također sudjelovao u studentskom pokretu na trgu Tiananmen i sada nastavlja svoj pro-demokratski rad u Sjedinjenim državama. On kaže da će prosperitet u Kini imati utjecaja na promjenu u političkom načinu razmišljanja.

Kada im život bude bolji, kada budu imali više bogatstva, zahtijevaće da imaju više udjela u političkom procesu, kaže Yang Jianli.

On međutim naglašava da će politička promjena biti suptilna, i da će potjecati iz nevladinih organizacija, a ne same vlade. On nije bio iznenađen kada je vlada osudila Liu Xiaobo-a zbog dobijanja Nobelove nagrade za mir.

Liu Xiaobo je osuđen na zatvor jer je narušio kineski zakon. Njegove akcije su potpuno suprotne ciljevima Nobelove nagrade. Dodjela nagrade njemu od strane nobelovog odbora se suprotstavlja sa njenim ciljevima i uvreda je za nagradu za mir, kaže voditelj kineskog tv programa.

Na površini, kineska vlada nastavlja kontrolu i nakon ove objave, kontrola je još jača, ali to je samo na površini. Mi često previdimo ono šta je ispod površine, duboko u društvu, kaže Yang.

Samo nekoliko dana nakon što je Nobelov odbor objavio svoj izbor, umirovljeni zvaničnici komunističke partije su pozvali vladu da dozvoli više slobode govora u Kini.

Mislim da ova dva događaja možda nisu odlučujući trenutak, ali mislim da je to jedan od ključnih trenutaka u cijelom procesu, kaže Yang Jianli.

Pro-demokratski aktivisti kažu da će pritisak od strane međunarodne zajednice, kao i unutar Kine, voditi do većih sloboda u toj zemlji.

Problemi Kine, socijalni problemi, potječu iz njenog ekonomskog rasta. Kada ne budu imali izbora nego da se suoče sa tim problemima, onda će se vlada promijeniti. Kada postoji pritisak, postojaće i promjena, kaže Zhang Boli.

Yang kaže da će promjena doći i od mlađe generacije. On predvodi istraživanje na univerzitetu Harvard i često razgovara sa studentima iz Kine.

Mislim da su studenti mlađe generacije više nezavisni nego prije. Oni možda neće podržati demokratski pokret, niti kinesku vladu. NJihove ideje se zasnivaju na osnovu svakog slučaja ponaosob.

Zhang Boli je također optimističan.

Mislim da će Kina krenuti ka demokraciji, slobodi, slobodi štampe i mislim da će biti sve više i više mogućnosti.

Obojica ovih disidenata se slažu: promjena u Kini se neće desiti brzo, već postepeno sa vremenom.

XS
SM
MD
LG