Linkovi

Kina: Za Svjetsku izložbu u Šangaju 4 milijarde dolara


Jedan od paviljona na Svjetskoj izložbi
Jedan od paviljona na Svjetskoj izložbi

Mada je opći interes za ovogodišnji World Expo nešto opao, mnoge zemlje su učinile i dodatne napore da se što uspješnije predstave upravo zbog toga što je Kina, najveće pojedinačno tržište na svijetu, domaćin.

Šangaj, ekonomski i finasijski centar Kine, je domaćin ovogodišnje Svjetske izložbe. World expo svečano je i spektakularno otvoren u subotu, a organizatori očekuju da će sajam svjetskih dostignuća, za šest mjeseci koliko će trajati, posjetiti oko 70 miliona osoba, mahom Kineza, ali i brojnih gostiju iz svih dijelova svijeta.

Svjetska izložba otvorena je impresivnim vatrometom i uz zvuke fanfara. Za kineske zvaničnike to je nešto kao "ekonomska olimpijada." Oko 190 zemalja i međunarodnih organizacija predstaviće se na izložbi najboljim što imaju.

Slično olimpijskim igrama, kojima je prije dvije godine Peking bio u centru svjetske pažnje, i Šangaj, megapolis sa dvadesetak miliona stanovnika, a naravno i Kina, imaju priliku da se svijetu još jednom predstave kao svjetska ekonomska sila.

Wu Jianyhong, savjetnik u organizacionom odboru Svjetske izložbe kaže:

“Šangaj, kao domaćin Svjetske izložbe, ne pokazuje samo snagu i lik današnje Kine. Ono što je mnogo važnije je mogućnost da Kina unaprijedi suradnju sa svijetom.”

I mnogi stanovnici Šangaja, pa i jedan srednješkolac, razmišljaju na sličan način:

“Mislim da je Svjetska izložba sjajna prilika jer i Kini, i svim drugim državama, pruža mogućnost da predstave vlastita dostignuća i ostvare neposredniju suradnju.”

U okviru Svjetske izložbe posjetioci mogu obići 200 velikih paviljona i sajamskih prostora. Mnoge zemlje nisu štedjele na novcu da bi se predstavile u Šangaju. Kina je u pripremu i organizaciju World Expo-a uložila 4 milijarde dolara, dvostruko više nego u olimpijske igre. Mada je opći interes za ovogodišnji World Expo nešto opao, mnoge zemlje su učinile i dodatne napore da se što uspješnije predstave upravo zbog toga što je Kina, najveće pojedinačno tržište na svijetu, domaćin.

Zemlje Evropske unije na Svjetskoj izložbi predstavljene su zajedničkim paviljonom. Jose Manuel Baroso, predsjednik Evropske komisije, ističe:

“Svjetska izložba u Šangaju je prvi sajam izvan granica Evropske unije na kojem se Evropska unija predstavlja. I to na svoj način govori o važnosti strateškog partnerstva Evropske unije i Kine.”

U Šangaju je također predstavljen i veliki broj zemalja čije ekonomije nisu u nekoj snažnoj ekspanziji, ali koje sa Kinom imaju dobre odnose. Među tim zemljama su Iran, Zimbabwe, Burma i Sjeverna Koreja. Za Sjevernu Koreju, izloženu oštrim međunarodnim sankcijama zbog nuklearnih ambicija sjevernokorejskog režima, to je prvo predstavljanje na sajmu te vrste.

Strpljivo, satima do ulaznice
Strpljivo, satima do ulaznice

Prvog dana trajanja Svjetske izložbe više od 400 hiljada posjetilaca je željelo proći kroz paviljone. Strpljivo su i u dugim redovima čekali i po nekoliko sati na ulaznicu.

Prvi sajam svjetskih dostignuća, prvo izlaganje industrijskih proizvoda priređeno je u Londonu 1851. godine pod nazivom Great Exibition (Velika izložba).

Tema ovogodišnje Svjetske izložbe je "Bolji grad, bolji život" i posjetioci će do kraja oktobra u Šangaju moći ostvariti uvid u sadašnje i buduće trendove urbanog života i uzajamnog odnosa urbanih cjelina i prirodne okoline.

XS
SM
MD
LG