Linkovi

Kina: Glavna zabrinutost da SAD nastoje onemogućiti uspon zemlje


Peking je zabrinut zbog američkog odnosa prema Aziji, kojeg Kina vidi kao pokušaj da se Kina spriječi da postane supersila.

Na neformalnom samitu između predsjednika Obame i kineskog predsjednika Xi Jinpinga u Kaliforniji, obje strane su nastojale izbjeći sukobljavanja koja bi mogla negativno utjecati na odnose između dvije sile. Kako izvještava novinarka Glasa Amerike Nataile Liu, glavna zabrinutost Kine je da je cilj novog fokusa američke vanjske politike prema azijsko-pacifičkom regionu, onemogućiti uspon Kine.

Xi Jinping je postao predsjednik Kine u martu i ovo je njegova prva posjeta Sjedinjenim državama u funkciji lidera te zemlje. Iako je Washington imao cijelu listu tema za razgovor sa gospodinom Jinpingom, na vrhu dnevnog reda Pekinga je američki odnos prema Aziji, kojeg Kina vidi kao pokušaj da se Kina spriječi da postane supersila. Viši američki zvaničnici su nastojali uvjeriti svoje kineske kolege da cilj te politike nije okružiti Kinu, kako strahuje Peking. Michael Pillsbury iz instituta Hudson radi i kao savjetnik u Pentagonu.

U osam velikih govora, svako je rekao da to nije usmjereno prema Kini, da se ne radi o Kini. Jedini problem je što, u skladu sa drevnim kineskim državnim sistemom, oni to vide kao dominantnu silu koja nastoji smiriti silu koja izranja. Kinezi to možda ne vjeruju, ali mislim da bi trebali vjerovati, kaže Michael Pillsbury.

Drugi analitičari se ne slažu sa takvim pristupom, navodeći da stalno poricanje realne situacije možda nije najbolji odnos prema Kini. Kelley Currie radi za Projekt 2049, washingtonski istraživački institut u čijem se fokusu nalazi sigurnost istočne Azije.

Kada poričemo da se radi o Kini, onda im to sve činimo još sumnjivijim. Zato mislim da moramo biti iskreni--da, dio svega toga je i nesigurnost koju naši prijatelji i saveznici u regionu osjećaju vezano za ponašanje Kine, kaže Kelley Currie.

Wei Jingsheng je vodeći kineski disident koji živi u egzilu. On kaže da sve dok se Kina nalazi pod vladavinom jedne stranke, Sjedinjene države ne bi trebale očekivati istinski odnos suradnje sa Kinom.

Američki društveni i politički sistem je veoma privlačan za obične ljude u Kini i to komunistička vlada u Kini osjeća, i to je osnovna prijetnja preživljavanju vlade, kaže Wei Jingsheng.

Sjedinjene države su optužile Kinu za kibernetičku špijunažu, navodeći da se mnoge od tih aktivnosti direktno nadgledaju iz kompleksa u Šangaju kojeg vodi specijalna jedinica kineske vojske. Zbog takve aktivnosti je narušen imidž Kine u američkom Kongresu. Republikanski kongresmen Frank Wolf je rekao:

To stvara negativnu sliku Kine. Kina nam krade intelektualnu imovinu, rekao je kongresmen Wolf.

Washington je također od Kine zatražio da iskoristi svoj utjecaj kako bi se promijenilo provokativno ponašanje Sjeverne Koreje. Upravo pred samit, Sjeverna Koreja je saopćila da je voljna uključiti se u razgovore sa Južnom Korejom. Analitičari u Pekingu to nazivaju poklonom za predsjednika Obamu, navodeći da bi odgovor Washingtona mogao pokazati na koji način Sjedinjene države gledaju na novi odnos velikih snaga, kojeg bi kineski predsjednik volio vidjeti.
Kina: Glavna zabrinutost da SAD nastoje onemogućiti uspon zemlje
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:21 0:00
XS
SM
MD
LG