Linkovi

Podpredsjednik Biden putuje slijedeće nedjelje u Kinu


Kina je saopćila da je poslala dva borbena aviona kako bi nadgledali američke i japanske letjelice koji su letjele unutar tzv zone kineske zračne obrane, koju je Peking uveo iznad Istočnog Kineskog Mora.

Službena kineska novinska agencija je navela saopćenje kineskog ministarstva obrane u kojem stoji da su kineski avioni identificirali 2 američka i 10 japanskih letjelica, tijekom letova preko spornog otočja koje kontrolira Japan, ali na koje pravo polaže Kina.
U izvještaju se ne spominje nikakva komunikacija izmedju kineskih aviona i japanskih i američkih letjelica. Washington i Tokio još uvijek nisu komentirali kineski izvještaj.

U medjuvremenu stiže vijest da će američki podpredsjednik Joe Biden otputovati u Kinu slijedće nedjelje, u okviru regionalne turneje koja takodjer uključuje posjete Južnoj Koreji i Japanu. Iako se očekuje da posjeta Pekingu bude fokusirana na ekonomska pitanja i druga područja suradnje, analitičari kažu da će upravo kontroverzna nova zona zračne obrane, koju je nametnula Kina, biti takodjer značajno zastupljena u razgovorima.
XS
SM
MD
LG