Linkovi

Kineski upad u rusku zonu interesa - bivše sovjetske republike


Kineski upad u rusku zonu interesa - bivše sovjetske republike
Kineski upad u rusku zonu interesa - bivše sovjetske republike

Tražeći po svijetu rijetke materijale, Kina sve više penetrira prostor bivšeg Sovjetskog Saveza, regiju koja se odavno promatra kao privatno moskovsko dvorište

Dvadeset godina nakon raspada Sovjetskog Saveza, Kina se pojavljuje kao vodeća konkurencija Rusiji na polju investicija i trgovini u mnogim bivšim sovjetskim republikama.

Bjelorusija ostaje bez gotovine. Ako se ne plati račun za električnu energiju, Rusija prestaje s isporukom. Ruska državna televizija emitira neprijateljski raspoložena izvješća, nazivajući Bjelorusiju diktaturom. Strategija Moskve je jasna: pritisak na Minsk da jeftino proda državne kompanije Rusiji. Nagrada je kompanija Belaruskali, vodeći svjetski proizvođač potaše. Ako Rusija kupi Belaruskali, kontrolirat će polovicu svjetske proizvodnje ovog gnojiva – ključnog u vrijeme kad se sprema globalna nestašica hrane. Međutim, u igru je ušao jedan neočekivani igrač, Minsk sad vodi razgovore o prodaji dijela Belaruskalija državnim kineskim kompanijama.

Tražeći po svijetu rijetke materijale, Kina sve više penetrira prostor bivšeg Sovjetskog Saveza, regiju koja se odavno promatra kao privatno moskovsko dvorište. Ruski novinar Konstantin von Eggert kaže da je Kremlj oprezan da se ne izjašnjava protiv kineskog ekonomskog upada u Bjelorusiju, koja se nekoć promatrala kao model sovjetske republike. "Rusi nisu s tim baš jako zadovoljni, ali istovremeno šute, jer ne mogu ništa učiniti oko toga. Rusija gubi svoje dvorište u bivšim sovjetskim republikama u post-sovjetskom prostoru".

Stručnjak za Aziju pri bjeloruskom Ministarstvu vanjskih poslova Leonid Batjakovskij kaže kako Minsk ne okreće Rusiju protiv Kine. "Razvijati odnose s Kinom ne znači razvijati ih protiv nekog drugog".

Bjelorusija ima jako malo američkih i europskih ulaganja jer se ulagači osjećaju nesigurno zbog vlasničkih prava u zemlji nad kojom 17 godina vlada jedan čovjek. Međutim, Kina je prošče godine povećala kreditnu liniju za niz projekata u Bjelorusiji. Još jednom Leonid Batjakovskij. "Govorimo o obnovi cesta. Govorimo o elektrifikaciji željeznica. Govorimo o stambenim projektima u Minsku. Govorimo o stvaranju bjelorusko-kineskog industrijskog parka".

Bjelorusija je posljednje najnovije polje za kineska ulaganja u 14 bivših sovjetskih republika koje su nekoć bile ekonomske kolonije Rusije. I dok ogromne količine nafte i plina ne teku prema istoku, Kina zamjenjuje Rusiju kao najveći izvor trgovine i ulaganja za svih pet bivših sovjetskih republika središnje Azije. Ta promjena se odvija tako brzo da se čelnici tih srednjeazijskih zemalja boje negativnog efekta.

Međutim, ruski analitičar Konstantin van Eggert ne predviđa da bi Rusija mogla imati koristi od bilo kakvog protu-kineskog efekta. "Rusija nema dovoljno političke, ekonomske ili, čak ako hoćete i vojne, moći da spriječi kineski prodor u ono što je nekoć bila 'zona privilegiranih interesa Rusije', kako je to jednom rekao predsjednik Medvjedev. To je još jedan znak ruskog post-imperijalnog propadanja".

U međuvremenu u Minsku gradski planeri izrađuju planove za prvi bjeloruski 'kitaji gorod' – odnosno kinesku četvrt.

XS
SM
MD
LG