Linkovi

Kina: Izrastajuća ekonomska sila ili autoritarna prijetnja?


FILE - A vehicle carries the delegates passing by Tiananmen Square as a police officer stands guard next to main road.
FILE - A vehicle carries the delegates passing by Tiananmen Square as a police officer stands guard next to main road.

Uloga Kine kao domaćina susreta zemalja APECa ove sedmice je bila jedinstvena prilika za Peking da pokaže svoju viziju globalne ekonomije I regiona. Ali kako raste status Kine, tako rastu I napetosti sa drugim zemljama, među kojima su I Sjedinjene države. Novinar Glasa Amerike Bill Ide iz Pekinga izvještava o tome na koji način Kinezi I Amerikanci gledaju na uzdizanje Kine kao svjetske sile.

Susreti APECa su za Kinu bili pažljivo organizirano iskazivanje pouzdanja I sile. Kako bi osigurao da sve ide po planu, Peking je poduzeo ozbiljne korake. Fabrike su se zatvorile kako bi se očistio zrak, a istaknuti kineski aktivista Hu Jia, koji kritizira vladu, kaže da su ograničenja koja su mu nametnuta u kućnom pritvoru tokom samita APECa bila gora nego kada je bio u zatvoru.

Xi Jinping je poduzeo mjere za osiguranje stabilnosti u nadi da, uz rastuću ekonomiju, nijedan domaći niti međunarodni aktivista neće spomenuti mračnu stranu kineskog razvoja, kaže Hu Jia.

Ali nisu svi Kinezi toliko pesimistični kad je u pitanju vlada u Pekingu, iako mnogi ovdje shvataju zabrinutosti koje izražavaju kineski susjedi vezane za moguće teritorijalno proširenje kao neizbježnu reakciju rasta Pekinga.

Dok se Kina uzdiže, to možda stavlja dodatni pritisak na druge zemlje, I te zemlje možda žele potisnuti Kinu, kaže učiteljica Si Diman.

Kina ne ide stazom vojnog proširenja, već suradnje. Druge zemlje ne bi trebale biti toliko zabrinute. Svijetu je potrebna pomoć nekoliko moćnih ekonomija, I kao jedna od tih zemalja, Kina ima obavezu da odradi svoj dio, kaže inžinjer Yao Jinapeng.

U glavom gradu Sjedinjenih država, I Amerikanci reagiraju na sve veći utjecaj Kine. Za neke je to izvor zabrinutosti.

Za 20 godina oni će nas posjedovati kao što je to nekada radio Japan, oni kupuju sve u našoj zemlji, kaže Virgil Campbell iz Virginia Beacha.

Toliko zavisimo od njih. Ja radim u bankarskom sektoru I većina naših kompanija prebacuje tamo dio poslovanja, jer su stvari koje od njih kupujemo toliko jeftine, kaže Erin Richardson iz Seattla.

S obzirom na njihovo novčano, političko I vojno bogatstvo, mislim da će Kina biti vodeća zemlja. Da li će to biti dobro, ostaje da se vidi, kaže Carl Krienen, iz Willmingtona u Delawareu.

Kina je na početku procesa izrastanja u globalnu silu. Za njene susjede, reputacija Pekinga će zavisiti više o njegovim vlastitim akcijama nego od toga na koji ga način vide Sjedinjene države, kaže analitičarka za pitanja Azije Bonnie Glaser.

Mislim da zemlje susjedi Kine uveliko oblikuju vlastite stavove o namjerama Kine, o područjima u kojima bi trebali surađivati sa Kinom, I onima u kojima ne bi trebali surađivati, kaže Bonnie Glaser.

Za sada, kineski susjedi žele potpisati nove sporazume o slobodnoj trgovini, ali su također oprezni po pitanju mogućih kineskih nastojanja teritorijalnog vodenog proširenja. I upravo zbog toga se još uvijek ne zna da li će se na Peking gledati kao na rastuću ekonomsku silu ili autoritarnu prijetnju.

XS
SM
MD
LG