Linkovi

Ljudska prava u Kini-glavna tema razgovora u Washingtonu


Kineski potpredsjednik Xi Jinping sljedece sedmice dolazi u Washington na susret sa predsjednikom Obamom
Kineski potpredsjednik Xi Jinping sljedece sedmice dolazi u Washington na susret sa predsjednikom Obamom

Izazov tokom posjete kineskog potpredsjednika će biti naći balans između agresivnog izražavanja zabrinutosti i iskazivanja osjećanja prema realnosti u Kini.

Kada kineski potpredsjednik Xi Jinping posjeti Washington naredne sedmice, aktivisti i politički analitičari očekuju da će glavna tema razgovora biti ljudska prava.

Prosvjedi se organiziraju u mnogim dijelovima Kine. U području Tibeta, u pitanju su vjerske slobode. Talas onih koji sami sebe žrtvuju paljenjem dovodi do oštrih međunarodnih reakcija. U drugim dijelovima, ljudi izlaze na ulice kako bi prosvjedovali protiv pitanja zaštite okoline i korupcije u zemlji. Cheng Li, koji radi za institut Brookings u Washingtonu, kaže:

Možete vidjeti ozbiljnu odbojnost javnosti prema različitim pitanjima, na primjer disparitetu i slobodi medija, etničkim ili vjerskim pravima.

Neki Tibetanci izražavaju protest paleći sami sebe
Neki Tibetanci izražavaju protest paleći sami sebe

Prijetnje stabilnosti se javljaju u trenucima kada se Sjedinjene države i Kina sve više oslanjaju jedni na druge, u vrijeme kada su i ekonomski rivali. Kina se nalazi usred reorganizacije liderstva i poduzela je agresivne, ponekad oštre korake kako bi ugušila opoziciju, tvrde aktivisti za ljudska prava. Racija je započela početkom prošle godine kada su kineski lideri počeli brinuti o vladinoj najgoroj noćnoj mori, revoluciji u Kini sličnoj Arapskom proljeću ili revoluciji u Tunisu, kaže kineski aktivista za ljudska prava Gao Wenqian, koji je za Glas Amerike govorio putem Skypea.

Otkako su građani putem interneta prošle godine počeli pozivati na okupljanja slična onima u arapskim zemljama i Tunisu, kineska vlada se počela bojati i primjenjivati najekstremnije mjere kako bi to sve slomila, uključujući kidnapiranja, prinudne nestanke i mučenja, kaže Gao Wenquian.

Policija u raciji na tibetanske svećenike
Policija u raciji na tibetanske svećenike

Američki zvaničnici su stalno izražavali zabrinutosti vezane za ljudska prava u Kini, ali sa ograničenim uspjehom. Stoga će izazov tokom posjete gospodina Xia biti naći balans između agresivnog izražavanja zabrinutosti i iskazivanja osjećanja prema realnosti u Kini, kaže Cheng Li. Gao Wenquian smatra da će stabiliziranje razlika u odnosu dvije zemlje biti glavni cilj za Xi Jinpinga.

Kako bi to uradio, Xi je pripremio veliku crvenu kovertu trgovinskih sporazuma sa mnogo novca kako bi pokušao zatvoriti usta Americi, upravo na isti način kao što kineske vlasti troše novac kako bi kupile stabilnost kod kuće, kaže Gao Wenquian.

Da li će gospodin Xi uspjeti u tom nastojanju, dodaje Gao Wenquian, zavisi od vizije američkih lidera i toga da li će Washington iskoristiti ovaj istorijski trenutak kako bi potaknuo nov i svjež početak u odnosu između dvije zemlje.

XS
SM
MD
LG